fallback

Отпускат извънредни средства на засегнатите от катастрофата региони в Япония

Правителството очаква природният катаклизъм да предизвика значителни негативни ефекти върху икономиката

18:22 | 13.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Земетресението в североизточна Япония ще окаже силно влияние върху икономиката, предупреди правителственият говорител Юкио Едано, цитиран от Франс прес.

Трусът с магнитуд 8,9 и последвалото цунами опустошиха тихоокеанския бряг на североизточния район Тохоку, където се произвеждат 8 процента от брутния вътрешен продукт на третата икономика в света, посочва АФП.

В редица сектори по крайбрежието икономическата дейност е спряла, а инфраструктурата е унищожена от десетметровите вълни. На юг е засегнат районът Канто, където е Токио и се произвеждат 40 на сто от БВП. В Канто обаче по-голямата част от инфраструктурата устоя на бедствията, отбелязва АФП.

Японската централна банка обяви, че е предоставила общо 55 милиарда йени на 13 финансови институции в засегнатата от земетресението североизточна част на страната, за да им помогне да осигурят достатъчно средства за покриване на изтеглянията на депозити, предаде Ройтерс.

Централната банка съобщи също, че утре ще отвори всичките си клонове, както обикновено.

Централната банка ще продължи да прави всичко възможно, за да гарантира стабилността на финансовите пазари и безпрепятствените разплащания чрез стъпки, включващ обезпечаване на ликвидност, уверяват от институцията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:01 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още