fallback

Япония обяви извънредно положение в още една ядрена централа

Властите успокояват, че не се очаква значителен ефект върху здравето на хората

18:09 | 13.03.11 г. 8
Автор - снимка
Създател

Ядрената криза в Япония продължава да се усложнява, като днес властите са обявили извънредно положение в още една централа – тази в Онагава. Причината за това са високите нива на радиация, измерени около ядрената централа.

Инфоемацията е на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), според която в района на централата нивата на радиоактивност са силно занижени. В момента се уточняват причините за това, но според Япония и трите реактора на централата в Онагава са под контрол, пише CNBC.

Японските власти съобщават още, че опитите за охлаждане на третия реактор на АЕЦ Фукушима са се провалили. За охлаждането на първия реактор пък е била използвана морска вода. Това е доста крайна мярка, тъй като морската вода предизвиква корозия и се използва само в изключително тежки ситуации.

По-рано днес говорител на правителството предупреди, че може да се стигне до експлозия в трети блок на АЕЦ Фукушима. „С риск да предизвикаме опасения сред обществото, не можем да изключим възможността от експлозия. Ако такава има, то не се очаква тя да причини значително влияние върху здравето на хората”, посочва той.

Повече от 170 хил. души са били евакуирани заради проблемите с японските ядрени централи.

Ситуацията в Страната на изгряващото слънце продължава да бъде много тежка. В близките три денонощия в Япония може да се случат нови земетресения с магнитуд поне 7. Рискът е 70 на сто, твърдят експерти от националната метеорологична служба на Япония, цитирани от ИТАР-ТАСС.

По техни данни, огнищата на повечето трусове, разтърсващи архипелага от две денонощия, са разположени в Тихия океан, на изток от североизточното крайбрежие на о-в Хоншу.

Досегашните наблюдения сочат, че за подобни земетресения са характерни продължителни серии от подземни тласъци, посочват експертите.

През последните две денонощия в Япония са регистрирани над 300 труса с магнитуд от 3 до 7 по скалата на Рихтер.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:15 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още