fallback

Силен трус на азиатските борси след земетресението в Япония

Най-ограничени на борсата в Токио бяха загубите за строителните компании заради очаквания, че ще спечелят от възстановяването на страната от земетресението

12:02 | 11.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Фондовите пазари в азиатския и тихоокеанския регион бяха разтърсени от силни разпродажби на акции в последната за тази седмица борсова сесия, след като североизточните части на Япония бяха ударени от най-тежкото земетресение в света за последните шест години. 

Пониженията в цените на акциите бяха продиктувани също от разочароващите икономически данни от САЩ, намалението на кредитния рейтинг на Испания вчера и разпространението на насилието в Близкия Изток, пише Bloomberg.

Заради разпродажбите през тази седмица азиатските борси са на път да завършат седмицата с най-лошия си седмичен спад от май 2010 г. насам, когато отпускането на спасителен заем на Гърция предизвика неспокойствие на финансовите пазари.

Днешната борсова сесия в Токио започна с понижения на индексите, които се засилиха след земетресението с магнитуд 8,9 по Рихтер, което разтърси сградите във финансовия център на японската столица.

Въпреки силния трус фондовите пазари в страната продължиха да работят без прекъсване.

"Брокерите от нашата фирма продължиха да работят по време на земетресението”, коментира пред Bloomberg анализатор от Sumitomo Trust & Banking, която управлява инвестиции за общо около 331 млрд. долара. „Бяхме се хванали за краищата на бюрата, за да издържим”.

Земетресението, засегнало най-тежко североизточните части на страната, разклати силно и сградите в Токио малко преди края на сесията. Водещият японски индекс Nikkei 225 намаля с 1,7% до 10 254,40 пункта, което е най-ниското му ниво от 31 януари насам.

От началото на тази седмица Nikkei 225 е загубил 4,1%, което е най-рязкото му понижение от юли 2010 г. За това помогнаха и растящите цени на петрола, които събудиха опасения, че ще попречат на възстановяването, особено в страни, зависими от вноса на горива, като Япония.

Освен това управляващата партия в страната бе разтърсена тази седмица от скандал с незаконни политически дарения, който доведе до оставката на външния министър на Япония Сейджи Маехара.

Всички 33 сектора на икономиката, представени на фондовата борса в Токио се понижиха, но загубите бяха най-ограничени за строителните компании. Те станаха обект на покупки в края на сесията заради очаквания, че ще спечелят от възстановяването на Япония от тежкото земетресение.

Силно в днешната сесия се понижиха акциите на южнокорейските компании, имащи операции в Близкия Изток, които са най-вече от строителния, индустриалния и инженерния сектор. На борсата в Сеул Kospi потъна с 1,3% до 1 955,54 пункта.

Акциите на минните компании се понижиха заради поевтиняването на металите и бяха сред най-губещите в Австралия. Цената на медта се понижи заради влошените икономически очаквания на инвеститорите, а алуминият се търгуваше на най-ниското си ниво от 26 януари насам. Австралийският индекс S&P/ASX 200 загуби 1,2% до 4 644,80 пункта.

Широкият китайски индекс Shanghai Composite падна с 0,8% до 2 933,80 пункта, след като правителствени данни показаха, че цените в страната са нараснали с 4,9% през февруари спрямо година по-рано, като годишната инфлация остава над тавана на правителството от 4% за пети месец.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който обединява около 1000 компании от десет борси в Азия, плюс Австралия и Нова Зеландия, се понижава с 1,4% до 134,20 пункта. Борсовият измерител е загубил 4% през тази седмица и е на път да приключи сесията на най-ниското си ниво от 20 декември насам.

В средата на тази седмица се навършиха две години от многогодишното дъно на MSCI Asia Pacific от март 2009 г. От 9 март насам MSCI Asia Pacific почти е удвоил стойността си, като най-силно се представят пазарите в Индонезия, Тайланд и Индия.

От началото на тази година обаче азиатските борси са на загуба от 1,1% до вчерашната сесия в сравнение с ръст от 3% за щатския индекс S&P 500 и 0,8% за европейския Stoxx Europe 600.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:43 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още