fallback

Инфлационните рискове в Китай остават обезпокоително високи

Според анализатори днешните данни за инфлацията в Китай засилват вероятността за ново увеличение на лихвените проценти още през този месец

10:07 | 11.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Инфлацията и промишленото производство в Китай се увеличиха повече от очакваното през февруари, подчертавайки за пореден път предизвикателството през правителството на Уън Дзябао, което се опитва да овладее инфлационните рискове в страната.

Покачването на цените в Китай вече предизвика социално напрежение в някои градове, като инфлацията остава над тавана на правителството от 4% за пети пореден месец.

Цените на потребителските стоки се увеличават с 4,9% на годишна база през февруари при очакван ръст от 4,8 на сто. Индустриалното производство расте с 14,1%, ускорявайки темпото си на ръст от 13,5% на годишна база през януари.

Цените на ниво производител на свой ред са скочили със 7,2% на годишна база спрямо 6,6% инфлация през януари. Производствената инфлация за миналия месец е най-високата от септември 2008 г. насам, пише Bloomberg.

Днешните статистически данни показват, че досегашните мерки на централната банка на Китай за затягане на паричната политика са недостатъчни, за да удържат покачването на цените. Инфлацията представлява все по-голяма заплаха и за развиващите се икономики в Азия, което накара централните банки на Южна Корея, Тайланд и Виетнам да увеличат лихвените си проценти през тази седмица.

От Китайската централна банка посочват след излизането на днешните данни, че лихвените проценти ще бъдат използвани като основен инструмент за ограничаване на инфлацията. На този етап Китай отказва да прибегне до оскъпяване на валутата си чрез по-висок курс срещу долара като мярка за борба с покачването на цените.

Според анализатори днешните данни подкрепят вероятността за ново увеличение на лихвените проценти в страната още през този месец.

Отделни данни показаха, че инвестициите в недвижимо имущество са се увеличили с 25% за първите два месеца на тази година спрямо същия период на 2010, а продажбите на дребно са нараснали по-слабо от очакваното с 16% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:05 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още