fallback

Китай изненада с най-големия си търговски дефицит от 2004 година насам

Вносът на стоки в страната превиши значително износа през февруари

09:16 | 10.03.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Вносът на стоки в Китай превиши значително износа през февруари и страната неочаквано отчете най-големия си търговски дефицит за последните седем години.

Днешните данни на китайските митнически власти вероятно ще се превърнат в поредния аргумент за правителството в Пекин срещу настояването на САЩ за увеличение на курса на китайския юан, който се счита за несправедливо подценен, пише Bloomberg.

Износът на стоки се увеличава с едва 2,4% на годишна база през февруари, което е най-слабото му темпо на ръст от 2009 г. Това се дължи отчасти на празненствата за Лунната Нова година в Китай през февруари, когато икономическата активност в страната намалява заради многото почивни дни.

Вносът в същото време нараства с 19,4% на годишна база, което накара централната банка на Китай да прогнозира, че положителното търговско салдо на страната за тази година ще се свие в сравнение с предходната.

Правителството на премиера Уън Дзябао се опитва да насърчи вътрешното потребление и да намали ролята на износа в китайската икономика чрез увеличение на заплатите, вместо да се коригира обменния курс на юана към долара, както настоява администрацията на американския президент Барак Обама.

Търговският дефицит на Китай възлиза на 7,3 млрд. долара през февруари в сравнение с излишък от 6,5 млрд. долара през януари. Пазарните очаквания бяха за излишък от 4,9 млрд. долара.

За първите два месеца от тази година Китай има търговски дефицит от около 890 млн. долара в сравнение с излишък от около 22 млрд. долара за същия период преди година.

За увеличението на стойността на вноса помагат и по-високите цени на вносните суровини, като желязната руда, петрола и соята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:03 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още