fallback

Саудитска Арабия забранява всякакви демонстрации след протести на шиитите

Силите на сигурността ще използват всякакви мерки, за да предотвратят всякакви опити да се наруши обществения ред, заяви министърът на вътрешните работи

16:57 | 05.03.11 г.

Саудитска Арабия обяви днес, че ще забрани всички протести и демонстрации, след като от малцинствената група на шиитите проведоха няколко малки протеста, съобщи Ройтерс.

Силите на сигурността ще използват всякакви мерки, за да предотвратят всякакви опити да се наруши обществения ред, съобщи министърът на вътрешните работи в изявление, излъчено по държавната телевизия.

Забраната идва след серия от протести на саудитските шиити в източната част на кралството през последните седмици предимно с искания за освобождаването на затворници, които според тях са задържани без съд.

Шиитското малцинство в Саудитска Арабия живее предимно в източната й част, където се намират голяма част от петролните находищ ана на най-големия износител на петрол в света и в близост до Бахрейн, където се проведоха протести на шиитите срещу управляващите сунити.

Саудитските шиити се оплакват, че трудно получават висши държавни постове и други привилегии.

Правителството на Саудитска Арабия, която е абсолютна монархия и обикновено не толерира публичното несъгласие, отрича тези обвинения.

Миналата седмица крал Абдула се завърна в Риад след тримесечно отсъствие по медицински причини и представи план на стойност 37 млрд. долара в полза на жителите на страната в очевиден опит да изолира кралството от протестите, заливащи няколко арабски държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още