fallback

Китайският премиер посочи борбата с инфлацията за топ приоритет

Не можем да позволим ценовите повишения да се отразят на нормалния живот на хората с ниски доходи, коментира Уън Дзябао

10:58 | 05.03.11 г.

Борбата с инфлацията е основен икономически приоритет на Китай тази година, защото правителството има за цел да ограничи риска от социални безредици, каза премиерът Уън Дзябао по време на реч за състояниято на страната, цитиран от Bloomberg.

„Не можем да позволим ценовите повишения да се отразят на нормалния живот на хората с ниски доходи”, заявява Вън в доклад на годишната среща на Общокитайското събрание на народните представители в Пекин днес. „Този проблем засяга благосъстоянието на народа, носи общи интереси и касае социалната стабилност.”

64-годишният Вън потвърди целите от 4% инфлация за цялата година и 8% икономически ръст на фона на опитите на комунистическата партия да осигури подкрепа на 61-годишното си управление. През последните два уикенда правителството изпрати стотици полицаи в Пекин и Шанхай след интернет призиви за протести, вдъхновени от бунковете в Близкия изток и Северна Африка.

„Инфлацията има потенциал да задейства социално недоволство”, коментира Лиу Ли-Ган, икономист в Australia & New Zealand Banking Group в Хонконг. Правителството трябва да увеличи лихвите по кредитите и депозитите с 0,75 процентни пункта до края на годината, както и да вдигне заплатите и да отпусне помощи на бедните, допълва той.

Сред основните проблеми на обществото Уън очерта незаконните конфискации на земя, безопасността на храните, „прекомерните” повишения на жилищните цени и „масовата корупция” на някои места. Правителството ще се противопостави на инфлацията „решително” и ще я превърне в “топ приоритет на макроикономическия контрол”, посочи китайският премиер.

По-малък дефицит

Бюджетният дефицит може да е 900 млрд. юана (137 млрд. долара) през 2011 г., или 2% от брутния вътрешен продукт, със 150 млрд. юана по-малко от таргета за 2010, посочи още Уън Дзябао. Той потвърди, че държавата поддържа „проактивна” фискална политика и „благоразумна” парична политика.

Вчера индексът Shanghai Composite се повиши до четиримесечен връх заради очакванията на инвеститорите за мерки в подкрепа на потреблението. Китайското правителство планира да намали зависимостта от износа и инвестициите и да засили потребителските разходи – ход, който може да допринесе за намаляване на глобалните икономически дисбаланси, обвинявани за финансовата криза.

„Увеличаването на вътрешното търсене е дългосрочен стратегически принцип”, казва премиерът в доклада. Отпускането на субсидии за градското население с ниски доходи и за фермерите и запазването на стимулите за покупка на домашни електроуреди в селските райони ще допринесе за увеличаване на разходите, посочва той. Правителството предвижда също подкрепа на частните инвестиции.

За да контролира инфлацията, правителството ще управлява ликвидността, ще осигури земеделска продукция и ще прибегне до контрол на цените, когато се налага, казва Уън Дзабао. По думите му държавните служители ще ограничат спекулациите с недвижими имоти и ще „коригират и подобрят” данъчните политики в сектора на имотите. 

„Основното предизвикателство пред контрола на инфлацията е балонът при цените на имотите, който произлиза от твърде свободните парични условия спрямо цената на активите”, коментираха икономисти преди дни в доклад на China International Capital Corp. Ltd.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:13 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още