fallback

Индия планира приватизация за 9 млрд. долара през 2011 година

Държавата смята да запази контролния пакет акции в определените за приватизация компании

17:22 | 28.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Властите в Индия възнамеряват да привлекат в бюджета на страната до 400 млрд. рупий (9 млрд. долара) чрез продажбата на част от акциите на държавата в редица компании в страната. Това е заявил днес министърът на финансите на Индия, представяйки проекта за бюджет на страната за финансовата 2011-2012 г. (започваща от 1 април), съобщи AFP.

Не се уточнява предназначените за продажба акции от кои държавна компании са, обаче финансовият министър отбелязва, че държавата при всички случаи смята да запази контролния пакет акции в тези компании.

За изтичащата финансова година правителството е успяло да изпълни плана си за приватизация, който е аналогичен по обем на сега предложения. В частност, само продажбата на 10-процентен пакет акции от държавната компания Coal India донесе в държавната хазна в края на 2010 г. 3,4 млрд. долара.

Проведеното ІРО на Coal India, която е най-голямата въгледобивна компания в света, стана най-голямото първично публично предлагане досега за Индия. Освен това, през миналата година индийските власти успешно продадоха част от акциите на добивната компания Manganese Ore и електроенергийната Power Grid.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:21 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още