fallback

Четвърта губеща сесия за азиатските акции

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific вече се намира с над 1% под нивата си в края на 2010

12:26 | 24.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в Азия, Австралия и Нова Зеландия останаха на отрицателна територия за четвърти пореден ден, след като стремителното покачване на цената на петрола предизвика разпродажби в транспортния сектор.

Акциите на китайската авиокомпания Air China и тези на австралийската Qantas Airways поевтиняха с повече от 3% в резултат на поскъпването на петрола над 100 долара за барел, което заплашва да влоши финансовите им резултати.

Антиправителствените протести и насилието в Либия накараха инвеститорите да потърсят по-безрискови активи през последните дни, като японската йена и швейцарския франк. Това повиши йената силно срещу повечето от водещите валути, а швейцарският франк скочи до рекордни нива срещу щатския долар.

Поскъпването на йената на свой ред се отрази негативно на акциите на японските износители като Toyota, съобщава Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific потъва 0,9% до 135,19 пункта, отбелязвайки загуба за четвърта поредна сесия. Индексът обхваща около 1000 борсови компании от десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия.

Японският индекс Nikkei 225 се понижи с 1,2% до 10 452,70 пункта, докато в Австралия S&P/ASX 200 отстъпи с 0,8% до 4 809,30 пункта. Акциите на големите японски износители се наредиха сред най-губещите в днешната сесия.

Водещият индекс на борсата в Хонконг Hang Seng се понижи с 1,3% до 22 601 пункта, а в Южна Корея Kospi загуби 0,6% до 1 949,88 пункта. Финансовите регулатори в страната лишиха най-голямата германска банка Deutsche Bank от възможността да търгува с акции и деривати на местни компании заради пазарни спекулации.

С повишения приключи борсовата сесия в Китай, където широкият индекс Shanghai Composite се повиши с 0,6% до 2 878,60 пункта, воден от минните и финансовите компании. Надеждите, че регулаторните органи в страната ще дадат възможност на повече от финансовите посредници да участват в пробната програма за търговия с ценни книжа на марджин повишиха акциите в сектора на финансовото посредничество.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific заличи през последните сесии изцяло постигнатото повишение за тази година и вече се намира с над 1% под нивата си в края на 2010 г. Щатският индекс S&P 500 за сравнение е нараснал с 4% през тази година, а общоевропейският Stoxx Europe 600 се е повишил с 2,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:39 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още