fallback

Остър спад на азиатските борси след политическите катаклизми в Либия

Скокът в цената на петрола засили опасенията на инвеститорите, че случващото се ще навреди на икономическото възстановяване

12:06 | 22.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион се понижиха рязко в днешната сесия на фона на политическите катаклизми в Либия, които накараха инвеститорите да разпродават акции.

Политическата нестабилност в Северна Африка и Близкия Изток през последните седмици вдигна силно цената на петрола, което може да навреди на икономическото възстановяване, пише Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific потъна с 2%, отбелязвайки най-тежката си загуба за последните осем месеца. Стойността му падна до 136,94 пункта, след като през миналата седмица се повиши с 3% на фона на по-добрите от очакваното финансови резултати на компании от региона за миналото тримесечие.

Особено силно в днешната сесия пострадаха акциите на азиатски компании с операции в Близкия Изток, като инженерната Hyundai Engineering & Construction, която осъществява 38% от продажбите си в този регион. Книжата й поевтиняха с 9,2% на борсата в Сеул, а водещият южнокорейски индекс Kospi се понижи с 1,8% до 1 969,92 пункта.

Силно поевтиняха и акциите на авиокомпаниите в региона, като Air China и Singapore Airlines, заради поскъпването на петрола сорт брент до 108 долара за барел, което не се е случвало през последните повече от две години.

Според анализатори на HSBC именно високата цена на петрола е основната заплаха пред възстановяването на икономиката.

На борсата в Токио Nikkei 225 потъна с 1,8% до 10 664,70 пункта, след като рейтинговата агенция Moody's коригира на отрицателна перспективата пред кредитния рейтинг на страната. Това увеличава вероятността от понижение на оценката на държавните ценни книжа на Япония през идните месеци заради огромното дългово бреме на страната.

Широкият китайски индекс Shanghai Composite се понижи с 2,6% до 2 855,52 пункта, докато в Хонконг Hang Seng се движи със загуба от 2,1% до 22 990,80 пункта. В Нова Зеландия NZX 50 отстъпи с 0,7% до 3 358,71 пункта след тежкото земетресение с магнитуд 6,3 по скалата на Рихтер, което удари страната.

В Австралия S&P/ASX 200 се понижи с 0,9% до 4 856,70 след данни за влошаване на бизнес климата в страната в края на миналата година.

Насилието в Либия се засили вчера, след като правителството атакува протестиращите и възвърна контрола над втория по големина град в страната Бенгази. Синът на Муамар Кадафи заплаши с гражданска война, ако въстанието не приключи. Цената на петрола скочи, защото Либия е страната с най-големи петролни залежи в Африка, макар и трети по големина производител на континента, по оценки на петролната компания BP.

Сред акциите, които се повишиха в днешната сесия, се наредиха тези на най-голямата минна компания в света BHP. Те се покачиха с 1,6% на борсата в Сидни след новината, че BHP купува находище за природен газ на Chesapeake Energy в Централен Арканзас за сумата от 4,75 млрд. долара в брой.

MSCI Asia Pacific се е повишил с 1,5% от началото на тази година в сравнение с ръст от 6,8% за щатския индекс S&P 500 и 4,1% за общоевропейския Stoxx Europe 600.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:16 | 18.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още