fallback

Разпродажби на борсите в Азия след силния ръст вчера

Цените на акциите в повечето регионални борси се понижиха заради подновени очаквания за ново увеличение на лихвените проценти в Китай

11:39 | 15.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Високата инфлация в Китай нареди китайските банки сред губещите акции в днешната сесия. Снимка: БТА

Цените на акциите в азиатския и тихоокеанския регион се понижиха в днешната сесия заради разпродажбите при китайските банки. Тя бяха предизвикани от подновените притеснения, че Пекин ще предприеме нови мерки за ограничаване на банковото кредитиране и увеличение на лихвените проценти в страната.

Повод за това станаха днешните данни за инфлацията и отпуснатите в Китай банкови заеми за миналия месец. Те показаха, че инфлацията остава над тавана на правителството от 4% през януари, докато банковото кредитиране се увеличава с нови 1 трлн. юана (158 млрд. долара), което е два пъти повече спрямо декември.

Според анализатори китайското правителство ще продължи да ограничава кредитирането и лихвените проценти през тази година, което ще оказва натиск върху цените на акциите. През миналата седмица Китайската централна банка увеличи лихвените си проценти за трети път от октомври насам, след като вдигна на седем пъти размера на изискуемите банкови резерви.

Акциите на китайските банки се наредиха сред най-губещите в региона, но в същото време минните компании се представиха добре заради ценовите рекорди при медта и калая.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се понижава с 0,1% до 137,78 пункта, след като в ранната търговия напредваше с 0,4%, по данни на Bloomberg. Индексът, който обединява около 1000 акции от десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, се повиши с близо 2% вчера.

На борсата в Хонконг Hang Seng загуби 1% до 22 899,80 пункта, докато широкият китайски индекс Shanghai Composite завърши сесията без промяна на ниво от 2 899,24 пункта. В Южна Корея Kospi се понижи с 0,2% до 2 010,52 пункта. В Австралия S&P/ASX 200 отстъпи с 0,1% до 4 931 пункта, след като докладът от последната среща на централната банка показа, че инфлационният натиск в страната отслабва.

На положителна територия приключи борсовата сесия в Токио, където Nikkei 225 напредна с 0,2% до 10 746,70 пункта. След края на двудневното си заседание днес централната банка на Япония подобри прогнозите си за японската икономика за първи път през последните девет месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още