fallback

Първа губеща сесия за азиатските борси през тази седмица

Акциите на Samsung обаче поставиха нов ценови рекорд на борсата в Сеул след обявяването на финансовите резултати за последното тримесечие на 2010

11:47 | 28.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Приготовления за китайската нова година. Снимка: БТА

Понижението на кредитния рейтинг на Япония от Standard & Poor's доведе до силен спад на индексите на фондовата борса в Токио, като пониженията се пренесоха на повечето пазари на ценни книжа в региона.

Най-силно пострадаха акциите на японските банки, докато поевтиняването на петрола и металите доведе до разпродажби на акции от добивния и енергийния сектор.

Акциите на двете най-големи японски банки, листнати на борсата в Токио - Mitsubishi UFJ Financial Group и Sumitomo Mitsui Financial Group, поевтиняха с повече от 1,5%. С повече от 3% падна и цената на акциите на Canon, която обяви по-слаба от очакваното оперативна печалба за миналата година.

Водещият японски борсов показател Nikkei 225 се понижи с 1,1% до 10 360,30 пункта въпреки данните за спада на безработицата и инфлацията в страната в края на 2010 г. Вчера кредитният рейтинг на Япония бе понижен от рейтинговата агенция Standard & Poor's за първи път през последните девет години.

В Австралия S&P/ASX 200 се понижи с 0,6% до 4 774,9 пункта, воден от спадовете при минните компании. Правителството на страната обяви днес, че тежките наводнения в страната са нанесли тежки щети върху износа на въглища, които се оценяват на около 8 млрд. австралийски долара.

Въглищата са основна съставка в износа на страната, като износът на коксови въглища се оценява на 10 на сто от целия износ на страната и е източник на около 2% от брутния й вътрешен продукт.

На отрицателна територия приключиха и индексите в Хонконг, където Hang Seng се понижи с 0,7% до 23 617 пункта. В Южна Корея Kospi загуби 0,3% до 2 107,87 пункта, а в Индия BSE Sensex 30 потъна с 2,1% до 18 298,20 пункта. Китайският индекс Shanghai Composite се повиши с 0,1% в очакване на почивните дни за посрещането на новата година в Китай, заради което финансовите пазари в страната ще бъдат затворени от 2 до 8 февруари.

Акциите на корейската компания Samsung Electronics обаче поскъпнаха до рекордно ценово ниво от 1,01 млн. вона на борсата в Сеул, след като обяви силна печалба за последните три месеца на 2010 г. Нетната печалба на компанията се е увеличила с 13% на годишна база до 3,42 трлн. вона (3,1 млрд. долара) през трите месеца до края на декември. Акциите на Samsung поскъпнаха с 19% през миналата година.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който обединява борсовите пазари в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, се движи с понижение от 0,7% до 137,30 пункта. Най-губещите компании в състава му бяха тези от енергийния и минния сектор, в резултат на което азиатският индекс увеличи до 0,3% загубата си от началото на тази година. Широкият щатски индекс S&P 500 е напреднал с 3,3% за същия период, а в Европа Stoxx Europe 600 е нараснал с 2,6 на сто.

От началото на тази седмица MSCI Asia Pacific е повишил стойността си с 0,7% благодарение на доброто представяне от предишните сесии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:55 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още