fallback

Смесени настроения обхванаха борсите в Азия

Китайското правителство увеличи от 50% на 60% изискването за първоначалната вноска при покупката на второ жилище

12:21 | 27.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Приготовления за новата година в Китай Снимка: БТА

Смесени настроения обхванаха инвеститорите в азиатския и тихоокеанския регион, след като опасенията за повишаване на лихвените проценти в Китай се завърнаха, а Standard and Poor's понижи оценката си за японските държавни облигации.

Междувременно австралийското правителство обяви, че въвежда временно нов данък върху доходите, за да се натрупат средства в бюджета за справяне с тежките последици от наводненията в страната. На борсата в Сидни S&P ASX 200 приключи сесията почти без промяна на ниво от 4 806,10 пункта.

Икономическите данни от Япония днес показаха, че износът на страната е ускорил темповете си на ръст до 13% на годишна база през декември от отчетените 9,1% за ноември. Вносът на свой ред нараства с 10,6% на годишна основа, а търговският излишък набъбва с 34 на сто до 727,7 млрд. йени.

В рамките на цялата 2010 година стойността на японския износ се увеличава с 24 на сто – първи годишен ръст за последните три години. Водещият японски борсов измерител Nikkei 225 добави 0,7% до 10 478,70 пункта. След края на сесията в Токио стана ясно, че рейтинговата агенция Standard and Poor's намалява с една степен кредитния рейтинг на Япония.

На борсата в Хонконг акциите на банките се понижиха, след като представител на Китайската централна банка заяви в местната преса, че лихвените проценти в Китай трябва да се повишат още като средство за борба с високата инфлация в страната.

Това засили очакванията за допълнително затягане на паричната политика в Китай и понижи Hang Seng с 0,3% до 23 779,60 пункта. Разпродажбите засегнаха и акциите от строителния сектор.

На борсата в Шанхай Shanghai Composite нарасна с 1,5% до 2 749 пункта на фона на приготовленията за посрещането на новата година в Китай през следващата седмица. Добре се представиха индустриалните и минните компании. Понижения имаше при финансовите компании заради решението на правителството да увеличи от 50% на 60% изискването за първоначалната вноска при покупката на второ жилище.

Заради разнопосочните движения на акциите регионалният индекс MSCI Asia Pacific остава без промяна в днешната сесия на ниво от 138,3 пункта, след като промени многократно своята посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:41 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още