fallback

Япония отчете признаци за съживяване на икономиката си

Силният растеж в Китай и възстановяването в САЩ подкрепят японския износ

12:17 | 21.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Японското правителство повиши оценката си за състоянието на икономиката за пръв път от седем месеца насам, посочвайки, че местното стопанство показва знаци на подобрение, тъй като силният растеж в Китай и възстановяването в САЩ подкрепят японския износ.

„Износът се понижава умерено, а промишленото производство показва признаци за край на спада“, се казва в месечния икономически доклад на правителствената служба, съобщава Wall Street Journal.

Повишена е и прогнозата за нивото на цените, като се посочва, че цените на едро растат леко, докато тези на дребно продължават да спадат, но с намаляващо темпо.

Увеличените корпоративни печалби, както и подобреният бизнес климат също са цитирани като положителни сигнали за икономиката.

Представител на правителствената служба е казал, че японският бизнес е бил подпомогнат от държавните субсидии в Китай за покупка на електронно оборудване и автомобили, но е предупредил за възможна корекция след прекратяването им.

Цялостната икономическа оценка на правителството обаче остава предпазлива, като воденото от износа възстановяване остава уязвимо на спадове в ключови експортни пазари като Китай например, където инфлационният натиск може да доведе до затягане на паричната политика.

Докладът предупреждава и за съществуващите проблеми в местната икономика, отбелязвайки дефлацията и рискът от увеличаване на безработицата.

Безработицата в Япония бе 5,1% през ноември – без промяна спрямо предния месец, но във възрастовата група 15-24 тя е на ниво от 9,9%, а в диапазона 25-34 години е 6,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:01 | 24.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още