fallback

Първо повишение на акциите в Азия за последните четири сесии

Най-силно в днешната сесия се представи индонезийският индекс Jakarta Composite, който се повиши с 2,7%

11:14 | 12.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Силното поскъпване на петрола и металите вчера доведе до скок в цените на акциите на енергийните и минните компании в Азия, които отбелязаха първата си печеливша сесия за последните четири дни.

Сред добре представилите се компании в региона днес се наредиха и японските банки заради очаквания, че ще избегнат по-стриктни регулации, пише Bloomberg.

Междувременно акциите на Hynix Semiconductor поскъпнаха с 3,7% на борсата в Сеул, след като съобщи, че ще излезе на оперативна печалба през четвъртото тримесечие. Южнокорейската компания е вторият по големина производител на компютърни процесори в света след Intel.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който представя фондовите борси в десет азиатски страни, плюс тези в Австралия и Нова Зеландия, нарасна с 0,6% до 137,87 пункта. В самото начало на тази година, на 4 януари, борсовият показател отбеляза най-високото си ниво за последните две години и половина.

Борсовата сесия в Япония приключи почти без изменение за Nikkei 255, който остана на ниво от 10 512,8 пункта. В Хонконг обаче водещият индекс Hang Seng нарасна силно с 1,5% до 24 125,60 пункта, докато в Китай широкият индекс Shanghai Composite се повиши с 0,6% до 2 821,30 пункта.

Икономическите данни за Япония от днес показаха, че вероятността икономиката да се е свила в края на 2010 г. се увеличава заради загубата на инерция в износа и свиването на сектора на услугите. Липсата на ново банково кредитиране на свой ред подчерта нежеланието на компаниите да инвестират.

По-добри бяха икономическите данни за Австралия, които показаха неочакван скок от 2,5% на месечна база в новите ипотечни заеми, отпуснати през ноември. Водещият австралийски индекс S&P/ASX 200 се повиши с 0,3% до 4 724,20 въпреки бедственото положение в щата Куинсланд, причинено от тежките наводнения.

Най-силно в днешната сесия се представи индонезийският индекс Jakarta Composite, който скочи с 2,7% до 3 547,76 пункта. В Индия BSE Sensex 30 се повиши с 1,3% до 19 452,60 пункта въпреки данните за спада в индустриалното производство в страната през ноември.

Въпреки решението на централната банка да увеличи лихвените си проценти на борсата в Тайланд Thai нарасна с 0,7% до 1 020,41 пункта. Основният лихвен процент в страната нараства с 25 базисни пункта до 2,25% в унисон с пазарните очаквания. Увеличението му е първото за последните седем месеца.

Сред компаниите, чиито акции се понижиха, се нареди най-голямата петролна рафинерия в Австралия Caltex Australia. Книжата й загубиха 5,7% на борсата в Сидни и компанията стана най-губещата в местния борсов индекс, след като проливните дъждове в Куинсланд принудиха рафинерията да преустанови своята дейност. Caltex Australia доставя около една трета от горивата, необходими на щата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:09 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още