fallback

Инвеститори атакуваха борсата в Бангладеш

Днес основният индекс на борсата в страната се срина с над 9% само в рамките на един час

16:03 | 10.01.11 г. 5
Автор - снимка
Създател

Полицията в столицата на Бангладеш - Дака, е използвала сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне разгневени инвеститори. Те са атакували сградата на фондовата борса, след като основният индекс в страната е претърпял остър спад, информира ВВС.

Търговията на борсата е била спряна след пропадане на основния индекс с цели 660 пункта, което се равнява на 9,25 на сто, само в рамките на час. Това е най-голямото понижение в 55-годишната история на борсата в страната.

Някои изчисления показват, че над 3 млн. души са изгубили пари заради срива. Повечето от тях са дребни индивидуални инвеститори.

Днешните протести идват след пропадането от 6,7 на сто, отчетено в неделната сесия. Това е вторият случай, когато инвеститорите атакуват борсата за последния месец.

През 2010 година основният борсов индекс Dhaka Stock Exchange се е повишил с 80 на сто. Само за декември обаче той е паднал с 27 на сто.

Според информация на полицията към момента ситуацията е овладяна, като всички подстъпи към фондовата борса са блокирани. В протестите днес са участвали над 5 хил. души, твърдят официалните източници.

Анализатори посочват, че напрежението сред инвеститорите се дължи на спекулациите, че големите чуждестранни играчи се изтеглят от пазара след солидните печалби, които са извлекли през последните години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:11 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още