fallback

Очакванията за по-високи лихвени нива понижиха индексите в Азия

Най-силни бяха пониженията на фондовите борси в Индонезия, Индия и Филипините

12:31 | 10.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Очакванията на инвеститорите, че централните банки на Китай, Индия и Индонезия ще продължават да затягат паричната си политика в началото на тази година, доведоха до разпродажби на акции в азиатско-тихоокеанския регион в днешната борсова сесия.

Финансовите пазари в Япония бяха затворени заради честването на национален празник.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific Excluding Japan се понижи с 0,9% до 473,35 пункта, отчитайки най-слабото си ниво за последните близо две седмици.

Най-силни бяха пониженията на фондовата борса в Индонезия, където главният индекс Jakarta Composite потъва с 4,2% до 3 478,55 пункта, докато във Филипините PSEi се понижи с 2,1% до 4 112,58 пункта. За разпродажбите на акции помогнаха очакванията на Morgan Stanley, че централната банка на Индонезия ще вдигне със 100 базисни пункта лихвените равнища в страната, започвайки през февруари.

Според анализатори фондовите борси оставят уязвими на корекция в средносрочен план заради затягане на паричната политика на централните банки в развиващите се страни, пише Bloomberg.

Широкият китайски индекс Shanghai Composite загуби 1,7% до 2 791,81 пункта, след като от публикации в местната преса стана ясно, че Китайската централна банка може да предприеме серия от повишения на лихвените проценти в страната, ако инфлацията остане твърде висока през първата половина на 2011 г.

На борсата в Бомбай BSE Sensex 30 отстъпи с 2,1% до 19 282,70 пункта под влияние на очакванията, че централната банка ще вдигне лихвените си проценти още на следващата си среща на 25 януари. BSE Sensex 30 се понижава през последните пет сесии, отбелязвайки най-продължителната си загуба от май 2010 насам.

В Австралия главният борсов индекс S&P/ASX 200 успя да се повиши с 0,2% до 4 712,30 пункта. Акциите на повечето австралийски застрахователни компании поевтиняха, след като продължаващият силен дъжд над щата Куинсланд изостри кризата с наводненията в щата.

Според местните власти природното бедствие, което доведе до закриването на мини и унищожаването на реколтата, може да донесе щети за повече от 5 млрд. австралийски долара на икономиката. Куинсланд е щатът с най-голям износ на въглища в Австралия и е източник на 20% от БВП на страната за 1,3 трлн. австралийски долара.

Според Съвета по застраховане на Австралия загубите за застрахователните компании, предизвикани от наводнението в Куинсланд досега, са малки и в рамките на възможностите им.

Акциите на най-големия производител на химикали в Южна Корея LG Chem поевтиняха с 2,1% на борсата в Сеул въпреки новината, че компанията не е била засегната от изтичането на информация за ключовите й разработки с френския автомобилопроизводител Renault в областта на електрическите автомобили.

През миналата година борсовите индекси в Азия отбелязаха средно 14% ръст спрямо повишение от 12% за щатския индекс S&P 500 и 8,6% на общоевропейския индекс Stoxx Europe 600.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:44 | 24.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още