fallback

Първата януарска седмица донесе спад на азиатските борси

Акциите на Samsung поевтиняха заради спада на оперативната й печалба през последните три месеца на 2010

12:10 | 07.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в Азия и тихоокеанския регион се понижиха за втори път през тази седмица, след като цените на металите и петрола поеха надолу. Акциите на южнокорейската компания Samsung поевтиняха, след като предварителните й финансови резултати за последното тримесечие на 2010 г. показаха спад на оперативната печалба.

Най-губещи в днешната сесия бяха минните компании и тези от енергийния сектор, след като цената на петрола падна до 88 долара за барел на петролната борса в Ню Йорк, а златото продължи да поевтинява за трети пореден ден, пише Bloomberg.

Акциите на Samsung Electronics, която е най-големият производител на телевизори в света, поевтиняха с 1% на борсата в Сеул, след като компанията обяви по-голямо от очакваното понижение на печалбата си в края на 2010 заради спада в цените на телевизорите.

Оперативната печалба на Samsung се е понижила с 13% на годишна база през четвъртото тримесечие до 3 трлн. вона (2,7 млрд. долара) и се оказа по-слаба от пазарните очаквания.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който покрива фондовите пазари в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, се понижава с 0,5% в днешната сесия до 137,45 пункта. От началото на тази седмица той губи 0,2%, записвайки най-лошото си представяне за първата януарска седмица от 2007 г.

Вчера MSCI Asia Pacific достигна най-високото си ниво за последните две години и половина.

Австралийският S&P/ASX 200 се понижи с 0,4% до 4 705 пункта, докато в Сингапур Straits Times отстъпи с 0,6% до 3 260,03 пункта. Големите наводнения в австралийския щат Куинсланд в началото на тази година нанесоха тежки поражения на инфраструктурата и дейността на минните компании. Икономисти, интервюирани от Bloomberg, прогнозират, че австралийската икономика ще забави темпото си на растеж през първото тримесечие на тази година заради бедствието, което вероятно ще подтикне централната банка да отложи повишението на лихвените проценти.

Водещият австралийски индекс се е понижил с близо 1,8% през миналата седмица, докато сингапурският отчита 1,3% ръст.

На борсата в Тайван Taiex се понижи с 1,1% до 8 782,72 пункта, докато в Индонезия Jakarta Composite потъна с 3% до 3 626,06 пункта. Въпреки разочароващите финансови резултати на Samsung обаче на борсата в Сеул Kospi нарасна с 0,4% до 2 086,20 пункта и завърши седмицата с 1,7% преднина.

Най-много през тази седмица обаче нарасна японският Nikkei 225. Той се повиши с 0,1% днес до 10 541 пункта и завърши с 3,1% седмичен ръст. В Китай Shanghai Composite добави 0,5%, след като се понижаваше в началото на сесията, и приключи седмицата с 2,9% повишение.

Въпреки силните понижения на фондовите борси в Китай през миналата година MSCI Asia Pacific успя да нарасне с 14% през 2010 година в сравнение с 12% повишение за широкия щатски индекс S&P 500.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:52 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още