fallback

Китай пое ангажимент да увеличи покупките на испански облигации

Испания ще успее да преодолее проблемите си, уверени са китайските власти

16:01 | 05.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Китай за пореден път оказа вербална подкрепа за Испания, поемайки ангажимент да купува от облигациите, емитирани от правителството на страната. Това стана ясно след ангажимент на китайския вицепремиер Ли Къцян със средства от валутния резерв да се купуват „повече“ испански облигации, пише Франс прес.

Коментарът дойде по време на посещението на Ли Къцян в Испания, което съвпада с рождения ден на испанския крал Хуан Карлос. Днес той навършва 73 години.

Ангажиментът на Китай идва на фона на продължаващите съмнения на пазарите в способността на Испания да възстанови баланса на държавните си сметки и да излезе от кризата, която я разтърсва от втората половина на 2008 година.

Признак за недоверието на инвеститорите е силното повишение на лихвите по държавните облигации на Испания през последните седмици.

"Ние мислим, че Испания, с общите усилия на правителството и на гражданите си, ще преодолее икономическите и бюджетните трудности, пред които е изправена в момента", заяви китайският вицепремиер в Мадрид, цитиран от агенция Синхуа, съобщава БТА.

Ли Къцян, който е в Испания като част от европейската си обиколка, заяви, че страна му не е намалила портфейла си от испански облигации и дори, тъкмо обратното, е увеличила покупката им.

Очаква се китайският вицепремиер да се срещне днес по-късно с испанския премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро, но след разговорите им не е насрочена пресконференция.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:12 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още