fallback

Производственият сектор в Китай охлади темпото си на растеж

Фабричният сектор снижи темповете си на ръст за първи път през последните пет месеца през декември

09:45 | 30.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Фабричният сектор в Китай забави темповете си на ръст за първи път през последните пет месеца през декември, след като Китайската централна банка вдигна на два пъти лихвените проценти в страната, а в сила влязоха нови ограничения за замърсяването и енергийната ефективност на производството.

Индексът на бизнес активността във фабричния сектор на страната, изчисляван от банката HSBC Holdings и пазарния институт Markit Economics, се понижи до 54,4 пункта през декември от 55,3 за ноември.

Стойност над 50 пункта е знак за растеж на активността в сектора, но колкото е по-близо нивото на показателя до 50 пункта, толкова са по-слаби темповете на растеж, пише Bloomberg.

Анализатори на Morgan Stanley и JPMorgan прогнозират, че лихвените нива в Китай ще се повишат поне още два пъти през първата половина на 2011 г. заради високата инфлация в страната, която надмина 5% на годишна база през ноември.

Ефектът от затягането на паричната политика обаче вероятно ще бъде компенсиран от разрастването на китайските компании и растящото вътрешно потребление, коментират икономисти.

Индексът на бизнес активността във фабричния сектор на Китай се изчислява на базата на резултати от допитване до мениджъри в повече от 430 компании в страната. Аналогичен показател се изчислява и от китайското правителство, като стойността му за декември ще се публикува на 1 януари.

През тази година китайското правителство предприе мерки за закриване на фабрики, които замърсяват твърде много околната среда и имат ниска енергийна ефективност. За охлаждането на темповете на ръст в производствения сектор допринесоха и повишаването на лихвените проценти и шесткратното вдигане на задължителните резерви за банките през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:02 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още