fallback

Китай: Постепенното поскъпване на юана е в интерес на икономиката ни

Повишаването на курса на юана не вреди на износителите от страната, посочва представител на централната банка

09:31 | 30.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Постепенното поскъпване на юана би било от полза за китайската икономика, обяви високопоставен служител на централната банка в страната. Поради тази причина Китай ще продължи да реформира валутния си механизъм, посочва Шън Сунчън от статистическата дирекция в институцията, цитиран от Ройтерс.

„Позитивните ефекти от реформите досега значително надвишават негативните“, смята Шън Сунчън.

От юни месец насам юанът е поскъпнал с малко над 3 на сто. Тогава бе обявено, че фиксираният курс спрямо долара се отменя и валутният курс става по-гъвкав.

Шън Сунчън се позовава на проучване сред 5 000 предприятия и 2 100 износители, което показва, че поскъпването на юана е помогнало за съкращаване на разходите за внос, понижило е инфлационния натиск и е подобрило търговския баланс.

„Ако позволим поскъпване от 3 на сто на юана спрямо долара годишно, това би довело до увеличаване на вноса с 0,3 на сто и свиване на износа с 0,6 на сто. По този начин търговският излишък ще се съкрати с 6 на сто“, изчислява той.

Данните показвали, че поскъпването на юана не е оказало негативно влияние върху дейността на износителите. Вместо това те са се придвижили нагоре по веригата на добавената изгода и са подобрили конкурентността си, уверен е той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:53 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още