fallback

Индексите в Азия продължават плавното си покачване

Китайският Shanghai Composite обаче се понижи за пета поредна сесия и увеличи загубата си за тази година до 17%

11:50 | 28.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Водещите борсови индекси в Азия продължиха да се покачват плавно за втора поредна сесия днес след смесените данни за японската икономика и увеличението на лихвените проценти в Китай през уикенда.

Финансовите пазари в Австралия и Нова Зеландия бяха затворени заради национални празници.

С повишения в днешната сесия се откроиха акциите на японските банки, след като една от най-големите финансови групи в страната Mizuho Financial съобщи, че ще изпълни критериите на Базелския комитет за капиталова адекватност без да продава нови акции.

Финансовите компании като цяло бяха най-силно представилите се днес в региона, пише Bloomberg.

Акциите на Mizuho поскъпнаха с 1,3% и донесоха ръст на финансовите компании в регионалния индекс MSCI Asia Pacific, който се повиши с 0,2% до 135,69 пункта. Индексът включва 1 018 компании от десет азиатски борси, плюс Австралия и Нова Зеландия, и се намира на най-високото си ниво от юли 2008 г.

Водещият японски индекс Nikkei 225 обаче се понижи с 0,6% до 10 292,60 пункта, след като дефлацията в страната се задържа за 21-ви пореден месец през ноември. Индустриалното производство обаче отчете ръст от 1% на месечна база, докато безработицата остана без промяна на ниво от 5,1% през ноември.

В Южна Корея Kospi нарасна с 0,6% до 2 033,32 пункта, воден от технологичните компании. С повишения се движат и индексите в Индонезия, Индия, Тайланд, Сингапур и Малайзия.

В Хонконг Hang Seng се понижи с 0,9% до 22 621,70 пункта след тридневния уикенд за фондовите пазари заради коледните празници. Широкият китайски индекс Shanghai Composite загуби 1,7% до 2 733 пункта.

Китайската централна банка увеличи лихвените проценти в страната за втори път в рамките на само два месеца на 25 декември, след като инфлацията се засили до 5,1% на годишна база, а правителството прогнозира тя да остане относително висока и през първата половина на 2011 г.

По-рано през годината централната банка увеличи изискуемите от банките резерви на шест пъти, за да ограничи банковото кредитиране и да изтегли пари от обръщение.

Shanghai Composite върви надолу през последните пет борсови сесии и е най-губещият индекс в Азия за тази година със загуба от 17%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:36 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още