fallback

Индия намали задължителните банкови резерви

Основните лихвени проценти в страната остават без промяна, след като силната инфлация намали темпа си на ръст

10:39 | 16.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Индия остави без промяна лихвените си проценти след шестте им увеличения през тази година, но намали задължителните банкови резерви, за да облекчи ликвидната криза в страната.

Основният лихвен процент в Индия се запазва на ниво от 6,25%, което отговори на пазарните очаквания. Анализатори, интервюирани от Bloomberg, предвиждат, че следващото увеличение на лихвата в страната ще дойде още през януари.

След днешното решение на централната банка лихвеният процент в Индия остава по-нисък от темповете на растеж на инфлацията, което е често срещано явление сред развиващите се страни в Азия.

Инфлацията в Индия забави темповете си на ръст до 7,48% през ноември спрямо 8,58% за октомври, но остава по-висока от годишната инфлация от 5,1% в Китай и 5,6% в Бразилия.

В резултат на това може да се стигне до рязко затягане на паричната политика в азиатските страни през следващата година, прогнозират икономисти.

В средата на ноември стана ясно, че заради прекомерното микрокредитиране в Индия редица банки са изправени пред значителни загуби.

За да облекчи проблемите с ограниченото кредитиране централната банка на Индия обяви днес, че ще изкупи държавни облигации за до 480 млрд. рупии (10,6 млрд. долара) чрез открити търгове на пазара през следващия един месец, за да инжектира повече ликвидност в банките.

Централната банка също намали банковите резерви, като понижи дела на депозитите, които търговските банки трябва да инвестират в държавни облигации, от 25% на 24%, считано от 18 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:38 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още