fallback

Ръст на борсите в Азия, след като Китай се въздържа от увеличение на лихвата

Финансовите компании обаче бяха най-силно представилите се в региона днес

12:09 | 13.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в Азиатско-тихоокеанския регион започнаха седмицата с ръст, след като Китайската централна банка се въздържа от повишение на лихвените проценти, а акциите на компаниите от минния и енергийния сектор поскъпнаха заради покачването на цените на металите и петрола на световните стокови борси.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се повишава с 0,4% до 133,64 пункта в днешната сесия, след като завърши миналата седмица с 0,3% спад. Акциите на минните компании бяха сред най-печелившите днес, след като цената на медта с доставка след три месеца скочи до рекордните 9 120 долара за метричен тон на Лондонската метална борса.

Финансовите компании обаче бяха най-силно представилите се в региона днес, начело с австралийските банки. Повод за това дадоха мерките на Австралийската централна банка за засилване на конкуренцията във финансовия сектор на страната, пише Bloomberg.

На борсата в Токио Nikkei 225 нарасна с 0,8% до 10 293,90 пункта, докато в Тайван Taiex се повиши с 0,2 на сто до 8 736,59 пункта. В Австралия S&P/ASX 200 добави 0,2% до 4 757,10 заради силното представяне на компаниите от банковия сектор.

Най-силно обаче нарасна китайският Shanghai Composite, който добави 2,9% до 2 922,9 пункта, докато в Хонконг Hang Seng напредва с 0,7% до 23 317,6 пункта. През уикенда стана ясно, че инфлацията в Китай се е ускорила до 5,1% на годишна база през ноември, което надмина пазарните прогнози и определения от правителството лимит.

Въпреки това централната банка на Китай не пристъпи към увеличение на лихвените проценти, противно на преобладаващите пазарни очаквания. Вместо това в края на миналата седмица бе вдигнат размера на задължителните минимални резерви за банките за шести път от началото на тази година.

По този начин ще се изтеглят пари от банковата система на страната и ще се ограничи кредитирането в страната. Целта на правителството в Пекин и е да постигне инфлация под 4%, икономически ръст от 8% и 16% увеличение на паричното предлагане през 2011 г., по думите на правителствени представили, пожелали да запазят анонимност.

Според тях китайското правителство може да постави таргет от 7 трлн. юана (1,1 трлн. долара) за новите кредити на банките през следващата година.

MSCI Asia Pacific се е повишил с 10% от началото на годината. Междувременно широкият щатски индекс S&P 500 е нараснал с 11%, а общоевропейският Stoxx Europe 600 – с 8,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:56 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още