fallback

Първи спад на индексите в Азия за последните шест сесии

Страхове за повишение на лихвените проценти в Китай понижиха цените на акциите в Шанхай и Хонконг

12:02 | 08.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

След петте поредни сесии на ръст борсовите индекси в Азия и тихоокеанския регион тръгнаха надолу под влияние на подновените страхове за скорошно повишение на лихвените проценти в Китай.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който покрива пазарите на ценни книжа в десет азиатски държави, Австралия и Нова Зеландия, губи 0,8% до 132,64 пункта. Това е най-силният му спад от 26 ноември, като най-губещи бяха компаниите от добивния и финансовия сектор.

Опасенията, че ускоряването на инфлацията в Китай ще подтикне централната банка да увеличи отново лихвените си проценти, понижиха широкия китайски индекс Shanghai Composite с 1% до 2 848,6 пункта, а в Хонконг Hang Seng потъна с 1,4% до 23 093 пункта. Данните за инфлацията и продажбите на дребно в Китай за ноември ще бъдат оповестени два дена по-рано на 11 декември.

Съобщението на правителствената статистическа служба засили спекулациите, че Китайската централна банка може да увеличи лихвените проценти в страната още този уикенд, пише Bloomberg. В Южна Корея водещият индекс Kospi се понижи с 0,4% до 1 955,72 пункта, след като Северна Корея изстреля снаряди в собствени води, но в близост до спорната западна граница с Южна Корея.

На борсата в Сидни S&P/ASX 200 отстъпи с 0,6% до 4 699,99 пункта, главно заради понижения на акциите от банковия сектор въпреки данните за четвъртото поред увеличение на ипотечните заеми в страната, отбелязано през октомври. Австралийската централна банка остави основния си лихвен процент на ниво от 4,75% за втори пореден месец вчера и загатна, че няма да го повишава през идните месеци.

Сред малкото индекси, които приключиха сесията на положителна територия, се нареди японският Nikkei 225, който добави 0,9% до 10 232,3 пункта. Поредицата от икономически данни за страната днес показа, че индексът на бизнес активността в сектора на услугите се е повишил от 40,2 пункта на 43,6 пункта през ноември, записвайки първото си увеличение за последните четири месеца.

Стойността на икономическия барометър обаче остава в песимистичната зона под 50 пункта от май 2007 година насам, което илюстрира силното свиване на активността в сектора. Малко преди това стана ясно, че банковото кредитиране е ускорило темповете си на спад до 2% на годишна база през ноември, докато новите поръчки за производство на машини намаляха неочаквано с 1,4% на месечна база през октомври.

Въпреки поредицата от разочароващи икономически данни поевтиняването на йената подкрепи акциите на японските износители, в резултат на което Nikkei 225 приключи сесията на най-високото си ниво за последните шест месеца.

MSCI Asia Pacific се е повишил с 11% през тази година с сравнение с преднина от близо 10% за широкия щатски индекс S&P 500 и 8% за общоевропейския Stoxx Europe 600.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:26 | 25.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още