fallback

Повишения на азиатските борси за пета поредна сесия

Австралийският индекс S&P/ASX 200 стана най-печелившият сред водещите индекси в региона, след като централната банка остави лихвените проценти в страната без промяна

12:12 | 07.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в азиатско-тихоокеанския регион продължават да се повишават за пета поредна сесия след решението на Австралийската централна банка да не увеличава отново лихвените нива в страната.

Акциите от добивния сектор се наредиха сред най-търгуваните и добре представилите се в сесията днес, начело с акциите на първата и третата по големина минни компании в света BHP Billiton и Rio Tinto, които поскъпнаха с повече от 1% на борсата в Сидни.

Финансовите компании също се повишиха заради очаквания, че паричната политика на развитите страни ще остане либерална през идните месеци заради несигурните изгледи пред световната икономика.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който покрива пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни и Австралия и Нова Зеландия, добавя 0,3% до 133,99 пункта. Миналата седмица му донесе 3,5% преднина, а в понеделник повишението му бе минимално в размер на 0,1 на сто.

Увеличението на изискуемите от банките резерви през ноември и неочакваното повишение на основния лихвен процент в Китай през октомври донесе спад на повечето азиатски борси през миналия месец, като голямото изключение бе Япония.

Водещият японски индекс Nikkei 225 загуби 0,3% до 10 141,10 пункта днес главно заради разпродажби при компаниите износителки. Повод за това стана поскъпването на японската йена срещу долара, което намалява печалбите на японските компании, реализирани на външни пазари.

На борсата в Сидни обаче S&P/ASX 200 нарасна с 0,8% до 4 726,80 пункта и стана най-печелившият сред водещите индекси в региона, след като централната банка намекна, че лихвените проценти в страната ще останат на сегашните си нива през следващите месеци. Австралийската икономика нарасна много по-слабо от очакваното с 0,2% през третото тримесечие.

На положителна територия приключиха сесията борсовите индекси в Китай, където Shanghai Composite се повиши с 0,7% до 2 875,86 пункта. В Южна Корея Kospi добави 0,5% до 1 962,52 пункта, а Hang Seng се повишава с 0,8% до 23 428,15 пункта.

MSCI Asia Pacific се е повишил с 11% през тази година в сравнение с преднина от 9,7% за широкия щатски индекс S&P 500 и 6,9% за общоевропейският Stoxx Europe 600.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:14 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още