fallback

WikiLeaks: Пекин признава, че официалните данни за БВП на Китай са грешни

Китайски вицепремиер споделя скептицизма си за официалните данни за БВП на Китай в личен разговор с американския посланик, разкрива документ, публикуван от WikiLeaks

22:05 | 06.12.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

Високопоставен представител на китайското правителство, за когото се смята, че ще бъде избран за следващия премиер на страната, описва данните за китайската икономика като „измислени“ и „ненадеждни“, разкрива секретен американски документ, публикуван от WikiLeaks, съобщава CNBC.

55-годишният Ли Кикиен, който за момента е изпълнителен вицепремиер, отговорен за макроикономическото управление на страната, е споделил скептицизма си за официалните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай в личен разговор с американския посланик в Пекин през 2007 г.

Съобщението е открито сред секретните документи публикувани от WikiLeaks от Малкълм Мур, репортер на Telegraph в Шанхай.

Това несъмнено ще ядоса китайското правителство. Въпросът обаче е дали новината ще подкопае позицията на Ли в правителството, тъй като това не е информацията, която управляващите в Китай искат техните министри да споделят с американски дипломати, коментира CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:58 | 22.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още