fallback

Силните повишения на борсите в Азия продължават

Най-силно се покачват индексите във Филипините и Индонезия, като добавят съответно 3,7% и 2,1% към стойността си

11:44 | 02.12.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Силните повишения на борсовите индекси в Азия и тихоокеанския регион продължават за втори пореден ден, а йената поевтиня до най-слабия си курс срещу щатския долар за последните девет седмици заради подновения оптимизъм на финансовите пазари, че световната икономика ще продължава да расте.

Подобрените очаквания за растеж на икономиката повишиха и цените на петрола. Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който обхваща фондовите борси в десет страни от Азия, Австралия и Нова Зеландия, се повишава силно с 1,4% до 131,67 пункта, след като вчера нарасна с 1,1%, пише Bloomberg.

Утихването на притесненията за задълбочаване на конфликта между Северна и Южна Корея помогна на индексите в Сеул и Токио да продължат да се повишават. Nikkei 225 нарасна с 1,8% до 10 168,52 пункта, докато водещият южнокорейски индекс добави 1,1% към стойността си до 1 950,26 пункта.

Икономическите данни за Япония днес показаха, че капиталовите разходи на компаниите са се увеличили с 5% през третото тримесечие на годишна база. Това е първият им ръст на годишна база от началото на 2007 г. Данните загатват, че японската икономика е нараснала повече в сравнение с първоначалните прогнози на правителството за 3,9% ръст на приравнена към годишна база основа.

Не толкова обнадеждаващи бяха данните за понижението на продажбите на дребно и вноса в Австралия през октомври. Търговията на дребно се свива с 1,1% на месечна база, отбелязвайки най-резкия си спад от юли 2009 г. насам. Вносът намалява с 3% на месечна база, в резултат на което търговският излишък на страната нараства до 2,63 млрд. австралийски долара от 1,8 млрд. австралийски долара за предишния месец. Износът в същото време нараства с 1% на месечна база.

Въпреки разочароващите данни австралийският индекс S&P/ASX 200 се повиши с близо 2% до 4,676,2. От статистическите данни вчера стана ясно, че икономиката на Австралия е намалила значително темповете си на ръст до 0,2% на тримесечна база през третото тримесечие.

Сред най-добре представилите се компании в региона днес бяха тези от автомобилния сектор, начело с японската Honda и корейската Kia Motors заради увеличението на продажбите им в САЩ през ноември. Поскъпването на борсово търгуваните метали доведе и до скок в цените на акциите от добивния сектор.

Със силни повишения приключи и борсовата сесия в Китай, където Shanghai Composite се повиши с 0,7% до 2 843,61 пункта. Вчера стана ясно, че фабричният сектор в страната е ускорил повече от очакваното темповете си на ръст, което успокои страховете от забавяне на китайската икономика заради мерките на правителството и централната банка за ограничаване на банковото кредитиране и борба с инфлацията.

С най-силни повишения се движат индексите във Филипините и Индонезия, като добавят съответно 3,7% и 2,1% към стойността си заради засилените покупки на акции от чуждестранни инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:04 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още