fallback

Трета губеща седмица за борсите в Азия

Военният конфликт между Северна и Южна Корея и затягането на паричната политика в Китай донесоха на азиатските борси най-дългата губеща серия от февруари

12:06 | 26.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Военното напрежение между Северна и Южна Корея, предизвикано от размяната на артилерийски огън между двете страни, очакванията за ново повишение на лихвените проценти в Китай и дълговата криза в Ирландия донесоха загуби на водещите борси в Азия за трета поредна седмица.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който покрива пазарите на ценни книжа в десет азиатски държави, плюс Австралия и Нова Зеландия, потъва с 1,1% до 129,14 пункта днес и увеличи седмичната си загуба до 2%, пише Bloomberg.

Южнокорейският вон поевтиня с 1,9% срещу щатския долар, след като Северна Корея заплаши с война южната си съседка. Анализатори коментират, че очакваното прехвърляне на властта в Северна Корея от сегашния върховен ръководител Ким Чен Ир на неговия най-малък син Ким Чен Ун прави геополитическата обстановка в региона по-деликатна.

Правителството на Южна Корея обвини северния си съсед за провеждането на артилерийски тренировки днес. На фондовата борса в Сеул водещият индекс Kospi се понижи с 1,3% до 1 901,80 пункта и увеличи загубата си за седмицата до 2%. В Индия индексът на 30-те от най-големите и търгувани компании BSE Sensex 30 губи 0,9% за деня и 2,3% за седмицата.

Китайските банки, търгувани на борсата в Хонконг, се наредиха сред най-губещите акции в региона, след като в китайските медии се появиха публикации, че правителството може да намали тавана за банковото кредитиране през 2011 г.

От тях стана ясно, че новото банковото кредитиране може да бъде ограничено до 7 трлн. юана (1,1 трлн. долара) през следващата година в сравнение с целевите 7,5 трлн. юана за тази година.

По-рано през тази седмица стана ясно, че китайските банки почти са изчерпали квотата си за отпускане на заеми за тази година, която китайското правителство постави в края на 2009 г. Китайската централна бака неочаквано увеличи през октомври основния си лихвен процент от 2,25& на 2,5%, за да изтегли ликвидност от банковата система.

Междувременно размерът на резервите, които търговските банки трябва да държат в централната банка, бе увеличен пет пъти през тази година. Разпродажбите на банкови акции понижиха с 0,8% главният индекс в Хонконг Hang Seng до 22 877,3 пункта, който падна с 3,1% под нивата си от миналия петък.

Shanghai Composite на свой ред загуби 0,9% до 2 871,70 пункта и записа седмична загуба от 1,2%. Nikkei 225 се понижи с 0,4% до 10 039,56 пункта, но отбеляза повишение от 0,1% на седмична база. Днес стана ясно, че дефлацията в Япония е намаляла наполовина до 0,7% на годишна база през октомври, за което допринася поскъпването на тютюневите изделия и застрахователните услуги.

На борсата в Сидни S&P/ASX 200 успя да се повиши с 0,1% до 4 598,30 пункта, след като инвеститорите приветстваха изказването на ръководството на Австралийската централна банка, че лихвените проценти в страната вероятно няма да бъдат повишавани през идните месеци. Австралийският долар поевтиня срещу 15 от 16-те водещи валути след изказването.

Понижението на MSCI Asia Pacific през последните три седмици е най-продължителното от февруари, като индексът е заличил изцяло преднината си за ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:44 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още