fallback

Спад на азиатските индекси, с изключение на Китай и Хонконг

Kospi намали до минимум загубите си от ранната търговия след уверенията на правителството в Сеул, че ще поддържа стабилността на финансовите пазари

11:48 | 24.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Повечето борсови индекси в Азия, Австралия и Нова Зеландия приключиха с понижения и днешната сесия, под влияние на понижението на кредитния рейтинг на Ирландия и новините около артилерийската атака на Северна Корея над Южна вчера.

Министерството на финансите и централна банка на Южна Корея проведоха извънредни заседания днес, след които съобщиха, че имат готовност да предприемат мерки, в случай че напрежението между Южна и Северна Корея предизвика сътресения на финансовите пазари.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific губи 0,4% до 130,6 пункта, след като вчера потъна с повече от 1% заради изненадващата размяна на артилерийски огън между Северна и Южна Корея. Южнокорейският вон отстъпва с 0,4% срещу щатския долар, след като по-рано поевтиняваше с над 3%, пише Bloomberg.

На борсата в Токио Nikkei 225 загуби 0,8% до 10 030,11 пункта, докато в Сеул Kospi приключи със спад от 0,2% до 1 926 пункта. В ранните часове на сесията Kospi се понижаваше с до 2,4%, но заличи по-голяма част от загубите си след уверението на финансовото министерство, че правителството има готовност да стабилизира финансовите пазари при нужда.

Суаповете за защита от фалит на Южна Корея поскъпнаха след вчерашните атаки. Международните рейтингови агенции съобщиха днес, че кредитният рейтинг на страната не е застрашен от понижение, докато анализатори прогнозираха до 20% ръст на борсата в Сеул в краткосрочен план.

В Хонконг Hang Seng се повишава с 0,6% до 23 023,86 пункта, след като вчера потъна с 2,7% заради разпродажби в жилищния и строителния сектор. Широкият китайски индекс Shanghai Composite на свой ред се повиши с 1,1% до 2 859,94 пункта, заличавайки част от загубите си от предишните дни, натрупани заради спекулации за ново повишение на основния лихвен процент в Китай.

В Австралия S&P/ASX 200 загуби 0,1% до 4 584,70 пункта, след като данни на Conference Board показаха, че индексът на водещите индикатори се е понижил с 0,1% на месечна база през септември, отбелязвайки първия си спад за последните седем месеца.

Индексът предсказва развитието на икономиката през следващите три до шест месеца и понижението му през септември загатва за охлаждане на темповете на растеж на Австралия, която единствена сред развитите страни избегна рецесия през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:52 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още