fallback

Борсата в Шанхай намали седмичната си загуба до 3%

В същото време водещият японски индекс Nikkei 225 приключи волатилната седмица с 3% ръст

12:25 | 19.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Фондовите пазари в Азия и тихоокеанския регион се възстановиха от драстичните спадове в началото на тази седмица, след като повечето водещи борсови индекси в региона продължиха да вървят нагоре за втора поредна сесия.

Най-добре се представиха технологичните компании, подкрепени от добрите финансови отчети на Dell за миналото тримесечие. Акциите на енергийните компании също се повишиха, подкрепени от поскъпването на петрола.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се повишава с 0,3% до 132 пункта, като остава почти без промяна в сравнение с нивото си на затваряне от миналия петък, пише Bloomberg.

В началото на седмицата опасенията за повишение на основния лихвен процент в Китай и стабилността на банковия сектор в Ирландия доведоха до силни разпродажби на пазарите на ценни книжа в региона и в целия свят, в резултат на което водещият китайски индекс Shanghai Composite загуби 10% в рамките на четири сесии.

Индексът нарасна с 0,8% до 2 888,57 пункта днес, с което намали загубата си за тази седмица до 3,2%. В Хонконг Hang Seng се понижава с 0,1% до 23 605,71 пункта и се намира с 2,5% под нивата си от края на миналата седмица. Анализатори от водещи инвестиционни банки по света прогнозират, че Китайската централна банка ще повиши още веднъж лихвените си проценти преди края на тази година.

Очакванията на някои от тях са, че това може да се случи още този уикенд. Централната банка увеличи основния  лихвен процент неочаквано от 2,25 на 2,5% през октомври и вдигна на четири пъти размера на задължителните резерви на големите търговски банки в страната през тази година.

Причина за това стана бързото повишение на инфлацията, най-вече в резултат от силното поскъпване на хранителните стоки през последната година. Според анализатори правителството може да си позволи да затегне кредитирането и паричната политика, след като икономическият растеж се стабилизира на високи нива.

На борсата в Япония Nikkei 225 се повиши с 0,1% до 10 022,39 пункта и отбеляза седмичен ръст от 3%. В Южна Корея Kospi отбеляза 0,7% ръст до 1 940,96 пункта, което му дава 1,5% седмична преднина. Вчера финансовото министерство на Южна Корея съобщи, че правителството ще върне данъка върху покупките на държавни ценни книжа от чужденци като мярка за спиране на спекулативните капиталови потоци.

За тази цел ще бъде гласувано законодателство, което да върне данъка от 14% върху лихвените приходи от държавни облигации и 20% данък върху капиталовата печалба при тяхната продажба.

В началото на тази седмица централната банка на Южна Корея увеличи за втори път основния си лихвен процент през тази година.

На срещата на върха в края на миналата седмица на страните от Г-20 стана ясно, че развиващите се икономики ще предприемат по-агресивни мерки за намаляване на притока на чужд капитал, който може да дестабилизира икономическия им растеж, и за ограничаване поскъпването на местните валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:51 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още