fallback

Новият кредитен рейтинг на Китай донесе ръст на акциите в Азия

Mедта отбеляза нов ценови рекорд заради опасенията за високата инфлация в Китай и поевтиняването на щатския долар

12:23 | 11.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Зелена вълна заля фондовите борси в Азия и Тихоокеанския регион днес, след като рейтинговата агенция Moody's вдигна своята оценка за държавните ценни книжа на Китай, позовавайки се на устойчивостта на китайската икономика и стабилната текуща сметка на страната.

Цената на петрола стигна двугодишен връх, а медта отбеляза ценови рекорд заради опасенията от високата инфлация в Китай и поевтиняването на щатския долар, в който се търгуват повечето суровини.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се повиши с 0,3% и прекъсна губещата си серия от двете предишни сесии. Цената на медта скочи с 2,4%, а платината поскъпна за първи път през последните три сесии.

Поредицата от икономически данни за Китай от днес показа, че продажбите на дребно, индустриалното производство и банковото кредитиране продължават да се увеличават през октомври с темпове, сходни с тези от предходния месец.

Инфлацията в страната обаче се повиши повече от очакваното до 4,4% на годишна база, докато цените на ниво производител отбелязаха ръст от 5% на годишна база. Според Moody's обаче централната банка на Китай е взела правилни мерки за овладяване на инфлационния натиск чрез затягането на паричната си политика през последните месеци.

Широкият китайски борсов индекс Shanghai Composite се повиши с 1% до 3 147,74 пункта, след като от Moody's обявиха, че вдигат кредитния рейтинг на Китай. Преди това индексът се понижаваше с до 0,4% заради данните за ускоряването на инфлацията през октомври.

На борсата в Хонконг Hang Seng се повиши с 0,8% до 24 700,30 пункта, докато в Япония водещият Nikkei 225 нарасна с 0,3% до 9 861,46 пункта. Акциите на японските банки бяха сред най-печелившите заради повишението на оценката на Morgan Stanley за тях.

В Южна Корея Kospi обаче потъна с 2,7% до 1 914,7 пункта заради изтичането на опциите върху индекса и компаниите в него, което предизвика разпродажби, особено от страна на чуждестранните инвеститори.

В Австралия S&P/ASX 200 добави 0,6% до 4 728 пункта, въпреки че нивото на безработица в страната се увеличи неочаквано до 5,4% през октомври от 5,1% за миналия месец. Австралийската икономика е създала още 30 хил. нови работни места през октомври, който е десетият пореден месец на увеличение на този показател.

Едновременното увеличението на нивото на безработицата и броя на заетите лица може да се обясни с това, че повече обезкуражени безработни лица са решили да се присъединят към работната сила като активно търсещи работа.

Цената на медта с доставка след три месеца се повиши до рекордните 8 966 долара за метричен тон след днешните данни за инфлацията в Китай, които накараха инвеститорите да купуват суровини като защита от висока инфлация.

Платината с незабавна доставка поскъпна с 1,3% до 1 761,85 долара за тройунция, а среброто се повиши с 0,8% до 27,49 за тройунция.

Днес започна двудневната среща на върха на лидерите на 20-те най-големи икономики в света в Сеул на която се очаква страните да вземат решения за справяне с опасните дисбаланси, натрупани в глобалната икономика. Вчера американският президент Барак Обама призова за единство и избягване на мерките за икономически протекционизъм преди началото на срещата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:09 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още