fallback

Обама подкрепи Индия за Съвета за сигурност на ООН

В реч пред индийския парламент в понеделник Обама изпълни едно от най-съкровените желания на индийските лидери

20:26 | 08.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Барак Обама подкрепи Индия за получаването на постоянно място в Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН), след драматичен дипломатически финал на тридневната визита на американския президент в Делхи, съобщава Financial Times.

В реч пред индийския парламент в понеделник, Обама изпълни едно от най-съкровените желания на индийските лидери, които лобират страната им да получи постоянно място в Съвета за сигурност на ООН от години. Идеята за по-сериозно участие на Индия в международни организации като ООН, рефлектира стремежа на страната да получи признание като световна сила.

„Справедливият и устойчив световен ред, към който Америка се стреми, включва изграждането на Организация на обединените нации, която е ефективна, заслужаваща доверие и е легитимна“, казва Обама.

„Ето защо, днес мога да кажа, че през следващите години виждам един реформиран Съвет за сигурност към ООН, който включва Индия, като постоянен член“, допълва той.

Досега Обама подкрепяше единствено Япония за получаването на постоянно място в Съвета за сигурност. Мнозина анализатори смятаха, че е малко вероятно на този етап САЩ да подкрепят Индия за позицията в Съвета за сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:29 | 18.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още