fallback

Ръст на борсите в Азия след лихвеното решение в Япония

Японската централна банка съобщи, че ще премине към покупката на корпоративни облигации с по-нисък кредитен рейтинг от досега приетия

11:46 | 28.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в азиатско-тихоокеанския регион преминаха на положителна територия след силните си понижения от предишните две сесии, подкрепени от добрите финансови резултати на австралийската банка ANZ Banking и производителя на потребителска електроника Canon.

Японската централна банка остави основния си лихвен процент без промяна в целевия интервал от 0% до 0,1% след днешното си заседания и обяви, че ще пристъпи към покупката на корпоративни облигации с по-нисък кредитен рейтинг от досега приетия, предаде Bloomberg.

Целта на централната банка е да стимулира растежа на икономиката чрез покупката на ценни книжа за 5 трлн. японски йени (около 61,4 млрд. долара) от търговските банки до края на 2011 г. По този начин тя отпуска паричен ресурс на търговските банки, който би трябвало да премине в икономиката под формата на заеми.

Новината за допълнителното смекчаване на паричната политика на централната банка в Япония повиши акциите от финансовия сектор, които се наредиха сред най-печелившите на борсите в региона.

Добре се представиха и технологичните компании, които заедно с банките допринесоха най-много за днешното повишение на регионалния индекс MSCI Asia Apcific, обединящ пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия. Той нарасна с 0,4% до 129,26 пункта, след като вчера записа най-силния си спад за последните два месеца.

В Австралия S&P/ASX 200 се повиши с 0,8% до 4 684,9 пункта. Акциите на третата по големина австралийска банка ANZ Banking поскъпнаха с 2,9% до 24,73 австралийски долара, след като обяви 69% увеличение на печалбата си.

ANZ Banking е най-добре представящата се банка в състава на MSCI Asia Apcific през тази година. Нетната й печалба за шестте месеца до 30 септември е нараснала до 2,58 млрд. австралийски долара в сравнение с 1,53 млрд. австралийски долара преди година.

На борсата в Токио акциите на Canon поскъпват с 3,9% до 3 760 йени, след като повиши своите прогнози за нетната печалба за тази година с 2,1% до 245 млрд. йени (3 млрд. щатски долара). В Хонконг Hang Seng нарасна с 0,2% до 23 210,86 пункта, но в Китай Shanghai Composite загуби 0,2% до 2 992,58 пункта.

Водещият японски индекс Nikkei 225 също завърши със загуба от 0,2% до 9 366,03 пункта. Японската централна банка изтегли следващата си среща след днешното си заседание, като обяви, че тя ще се състои на 4-5 ноември.

MSCI Asia Pacific се е повишил с 2,3% през октомври и е на път да отбележи втори поред месечен ръст. Индексът се намира с 19% над най-ниската си точка за тази година, отбелязана на 25 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:13 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още