fallback

Първи спад на азиатските индекси за последните три сесии

Повишаването на цените на дребно на горивата в Китай доведе до разпродажби в потребителския сектор

12:43 | 26.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Водещите борсови индекси в Азия и тихоокеанския регион се понижиха за първи път през последните три сесии, за което помогна поредният 15-годишен връх на японската йена срещу щатския долар, който прави стоките на японските износители по-скъпи на външните пазари.

Регионалният борсов показател MSCI Asia Pacific, който отразява пазарите на ценни книжа в десет страни от Азия плюс Австралия и Нова Зеландия, се понижи с 0,3% до 131,07 пункта, предаде Bloomberg. През миналата седмица той записа първия си седмичен спад за последните два месеца, след като Китайската централна банка неочаквано повиши основния си лихвен процент, а икономическият ръст на страната за третото тримесечие се оказа най-слабия за последната година.

MSCI Asia Pacific се е повишил с 20% от най-ниското си ниво за тази година, отбелязано на 25 май.

На борсата в Токио Nikkei 225 се понижи с 0,3% до 9 377 пункта, главно заради разпродажби на акции на компаниите износителки, продиктувани от поскъпването на йената. Японската валута стигна 80,41 йени за долар, което е най-високото й ниво от април 1995 г. насам.

Правителството на Япония одобри днес отпускането на допълнителни 5 трлн. йени (63 млрд. долара) като стимули, с които да се противодейства на опасността от двойна рецесия. За това е допринесло и силното поскъпване на японската йена през последните месеци, което застрашава растежа на японската икономика.

В Австралия S&P/ASX 200 се понижи с 0,5% до 4 687,80 пункта, докато в Нова Зеландия NZX 50 отстъпи с 0,1% до 3 285,44 пункта. Акциите на австралийския борсов оператор ASX Ltd. поевтиняха със 7,4% днес до 38,67 австралийски долара на борсата в Сидни. Те поскъпнаха с 19% вчера, след като ASX Ltd. получи оферта за придобиване от борсата в Сингапур за 8,4 млрд. австралийски долара.

Новината за възможното сливане на двата борсови оператора накара Credit Suisse и JPMorgan да понижат своята оценка за акциите на борсовия оператор в Сингапур, които поевтиняха с 6,2% вчера и с 1,9% днес.

В Хонконг Hang Seng се понижи леко с 0,1% до 23 601 пункта, докато широкият китайски индекс Shanghai Composite загуби 0,3% до 3 041,54 пункта, след като вчера нарасна до най-високото си ниво от май. Най-лошо се представиха компаниите от потребителския сектор заради новината, че правителството в Пекин е повишило цените на горивата на дребно.

Таванът им се покачва с 230 юана (34,50 долара) на метричен тон при бензина и с 220 юана за дизела в резултат на поскъпването на петрола и заради държавните мерки за овладяване на растежа на икономиката. Пекин повиши за последно цените на горивата в страната с 4,6% през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:39 | 18.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още