fallback

Китайската икономика забави растежа си през третото тримесечие

БВП на Китай нараства с 9,6% на годишна база, което е повече от целта на правителството за 7,5% растеж, но и по-малко от отбелязаните в началото на годината 11,9%

09:53 | 21.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Икономическият растеж на Китай се забави за второ поредно тримесечие, което успокои притесненията, че втората по големина икономика в света се разраства с неустойчиви темпове.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай нараства с 9,6% на годишна база през третото тримесечие, показаха днешните данни на Китайската статистическа служба, цитирани от CNN.

Тези темпове на растеж все още се считат за бързи, особено в сравнение със западните икономики, но са по-слаби в сравнение с увеличението на БВП от 11,9% през първото тримесечие и с 10,3% през второто.

Отделно от това стана ясно, че годишната инфлация в страната се е ускорила до 3,6% през септември в сравнение с 3,5% през август.

Според прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ) Китай е на път да постигне впечатляващите 10,5% икономически ръст през 2010 г., което е много повече от очаквания растеж от 4,5% на световната икономика като цяло.

На фона на този глобален дисбаланс, Китай пое водеща роля на основен двигател на възстановяването в световен мащаб. Динамичните темпове на растеж обаче доведоха до опасения, че китайската икономика може да прегрее и да пострада от прекомерно надуване на цените на недвижимите имоти и акциите.

Това накара Китайската централна банка да повиши основния си лихвен процент от 2,25% на 2,5% този месец, след като по-рано през годината на два пъти вдигна размера на минималните си задължителни резерви за големите търговски банки в страната.

Освен това правителството взе мерки за ограничаване на банковото кредитиране и на инвестициите в недвижими имоти. Поредицата от икономически данни за Китай днес показа още, че инвестициите в недвижимо имущество са нараснали с 24,5% на годишна база през първите девет месеца на годината в сравнение с ръст от 24,8%, отбелязан за периода от януари до август.

Индустриалното производство също намалява темпа си на растеж леко до 13,3% на годишна база през септември в сравнение с 13,9% през август.

През 2006 г. китайското правителство си постави за цел да постига минимален годишен растеж от 7,5% през следващите пет години. По този начин икономиката може да осигурява заетост на многобройното китайско население.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:52 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още