fallback

Строс-Кан: Вливането на ликвидност заплашва Азия с „нестабилност“

Определени капиталови потоци „могат наистина да бъдат дестабилизиращи“, казва шефът на МВФ

20:53 | 18.10.10 г. 3
Автор - снимка
Създател

Вливането на капитали в Азия може да предизвика прекомерни флуктуации във валутните курсове, балони на фондовите пазари и финансова нестабилност, каза шефът на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан в Шанхай днес, цитиран от Bloomberg.

Определени капиталови потоци „могат наистина да бъдат дестабилизиращи“, казва Строс-Кан на конференция организирана от МВФ и Китайската централна банка.

Развиващите се икономики протестираха за почти нулевите лихвени проценти в САЩ, водещи до наводняване на пазарите им с пари, докато Америка и Европа критикуват азиатските правителства затова, че изкуствено държат валутните си курсове ниски, за да могат да стимулират износа си. На срещата днес Строс-Кан не повдигна въпроса за курса на китайския юан, докато вторият по ранг представител на МВФ Джон Липски, приветства решението на китайското правителство, от юни тази година, да позволи повече гъвкавост в курса на валутата си.

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви в петък, че вероятно ще са необходими допълнителни финансови стимули в подкрепа на американската икономика – изказване породило спекулации, че Фед ще предприеме нов кръг от вливане на ликвидност в началото на ноември, въпреки критиките, включително от президента на бразилската централна банка, Енрике Мирелес, че ниските лихвени проценти в САЩ предизвикват капиталово наводнение на развиващите се пазари.

Докато допълнителните пари могат да подкрепят инвестициите и растежа, някои капиталови потоци могат да доведат до „флуктуации във валутните курсове, балони в цените на акциите и финансова нестабилност“, казва Строс-Кан, призовавайки общи региони действия във финансовата сфера и усилия за укрепване на глобалната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:40 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още