fallback

Китайската борса с най-добро седмично представяне от февруари 2008

Shanghai Composite се повиши с 8,5% през последните пет сесии до най-високото си ниво от април, но остава с 9% под нивата си в началото на годината

12:27 | 15.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Петъчната борсова сесия, както и изминалата седмица, донесоха силни повишения на борсовите индекси в Китай в навечерието на новия отчетен сезон в страната.

Водещият китайски борсов индекс Shanghai Composite приключи деня със силен ръст от 3,1% до 2 971,16 пункта, воден от банките. Той се намира на най-високите си нива за последните пет месеца. През последните пет сесии широкият китайски индекс е нараснал с 8,5%, а седмичното му представяне е най-доброто от февруари 2009 г. насам, по данни на Bloomberg.

Фондовите борси в Китай бележат ръст през последните седем дни, водени от банките, като анализатори посочват, че една от причините за това е догонването на повишенията на световните борси. Пазарите на ценни книжа в Китай бяха затворени от 1 до 7 октомври включително заради национални празници.

Икономическите данни за Китай от днес показаха, че преките чуждестранни инвестиции нарастват с по-бързи темпове през септември. Те се увеличават с 6,1% на годишна база до 8,4 млрд. долара, след като през август се повишиха с 1,4% на годишна база.

Данните подчертават доверието на инвеститорите в изгледите пред най-бързо растящата сред големите икономики в света. Други новини за Китай от днес показаха, че цените на жилищата в 70-те най-големи града в страната са се повишили с 9,1% на годишна база.

Индексите на повечето пазари на ценни книжа в азиатския и тихоокеанския регион индексите преминаха на отрицателна територия обаче заради засилените опасения за състоянието на щатската икономика.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific загуби 0,5% до 131,39 пункта, понижавайки се от най-високото си ниво от юли 2008 г., което отбеляза вчера. Той е добавил около 1% от началото на седмицата.

Поскъпването на йената срещу повечето водещи валути понижи акциите на компаниите износителки на борсата в Токио. Йената стигна най-високото си ниво срещу долара за последните 15 години вчера. Nikkei 225 отстъпи с 0,9% до 9 500,25 пункта, увеличавайки седмицата си загуба до 0,9 на сто.

Гуверньорът на Японската централна банка Масааки Ширакава заяви днес, че икономическите рискове са се увеличили през последните месеци, за което свидетелстват по-лошите данни за щатската икономика.

По-рано през тази седмица централната банка на Южна Корея остави основния си лихвен процент без промяна на ниво от 2% заради поскъпването на местната валута. Ръководството посочи още забавянето на американската и европейската икономика като причина да отложи повишението на лихвения процент.

Южнокорейският индекс Kospi завърши сесията с минимално повишение от 0,1% до 1 902, а седмичната му преднина възлиза на 0,3%.

Цените на металите се понижиха, което оказа натиск върху добивните компании. Златото поевтинява за първи път през последните три дни, а медта отстъпи от 27-месечния си връх. В резултат на това минните компании бяха сред най-губещите на борсата в Сидни и помогнаха на S&P/ASX 200 да се понижи с 0,2% до 4 689 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:00 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още