fallback

Сорос: Китай трябва да разреши световната валутна криза

Според инвеститора китайският търговски излишък ще се свие, но от правителството зависи дали това ще стане заради повишения жизнен стандарт или глобалния икономически спад

16:54 | 08.10.10 г. 3
Автор - снимка
Създател

Преди седмица финансовият министър на Бразилия пръв заговори открито за опасността от избухването на валутна война между най-големите икономики в света заради надпреварата помежду им за по-евтина валута. Инвеститорът милиардер и валутен спекулант Джордж Сорос също е на мнение, че нарушенията на валутните пазари стават все по-големи и обезпокоителни.

В коментар за Financial Times той подчертава, че ефективността на валутните пазари е от изключителна важност, защото това е мястото, където различните икономически и политически системи се сблъскват и взаимодействат.

Преобладаващата в момента система на обменни валутни курсове обаче е неуравновесена, според Сорос. Това се дължи в най-голяма степен на фиксирания курс на юана към щатския долар, докато повечето от останалите валути се търгуват свободно, посочва той.

Освен фиксирания валутен курс, Китай контролира много стриктно капиталовата си сметка, което прави китайската валута хронично подценена и гарантира на Пекин постоянен голям търговски излишък. Най-важното е, че по този начин правителството може да намали значително стойността на китайския износ, без по този начин да пречи на стимулите, които карат населението да работи толкова усилено и да бъде продуктивно.

Заниженият курс на валутата има същия ефект като конкурентно данъчно облагане, но работи много по-ефективно, посочва Сорос. Според него в това се крие тайната на икономическия успех на Китай и така страната се е предпазила от финансовата криза, която разтърси развитите икономики из основи.

В Китай обаче кризата се е изразила само във временен спад на темповете на ръст на износа.

Според Сорос не би било преувеличено да се каже, че кризата е позволила на Китай да заеме водещото място в икономиката. Валутните намеси на китайското правителство напоследък са с решаващо значение за валутните курсове, посочва Сорос, като припомня как отсъствието на Китай като купувач в началото на тази година е задълбочило спада на еврото. Когато курсът му срещу долара падна до 1,20, Пекин се намеси, за да се запази статута на еврото на международна валута.

Съвсем наскоро, когато Конгресът на САЩ обмисляше санкции срещу китайските валутни манипулации, Китай позволи на своята валута да поскъпне срещу долара с 2 процентни пункта. През това време обаче покачването на еврото, йената и други валути компенсира спада на долара, запазвайки предимството на китайската валута, допълва известният инвеститор, който е сред най-богатите хора в света.

Господстващо положение на Китай сега обаче е застрашено от външни и вътрешни фактори, продължава той, заради едностранните намеси на страни като Япония, Южна Корея и Бразилия на валутните пазари.

Той предупреждава, че ако те последват Китай и също наложат ограничения на капиталовите трансфери, Китай ще загуби част от сегашните си предимства. Това ще доведе и до нарушаване на функционирането на световните валутни пазари обаче, което може да влоши състоянието на икономиката.

Освен това вътрешното потребление в Китай като дял от БВП е намаляло от 46% през 2000 г. до 35,6 на сто през 2009 г., сочат изчисления на икономиста Майкъл Петис. Всички тези аргументи сочат само едно, а именно - че китайският юан трябва да поскъпне.

Всякакви корекции на валутните курсове занапред обаче трябва да бъдат част от международна акция за намаляване на дисбалансите в световната икономика. Според Сорос поскъпване на юана с около 10% на година е приемливо и Китай е държавата, която трябва да започне международно сътрудничество в тази посока.

Той завършва своя коментар с извода, че китайският търговски излишък неминуемо ще се свие, но ще е много по-добре за Китай, ако това се случи в резултат на повишаване на жизненото равнище, а не заради глобален икономически спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:46 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още