fallback

Азиатските борси се покачиха до нивата си отпреди фалита на Lehman

Еуфория завладя азиатските борси след решението на Японската централна банка да влее допълнителна ликвидност във финансовата система

13:01 | 06.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион се повишиха силно по време на днешната сесия в очакване на това и други централни банки да последват Япония, където основният лихвен процент бе понижен в интервала от 0% до 0,1% вчера, а централната банка отпусна още средства за кредитиране на банките и изкупуване на ценни книжа.

Еуфорията, която завладя финансовите пазари, повиши силно цените на суровините и водещите борсови индекси в САЩ и Европа вчера. Зелената вълна не подмина Азия и регионалния индекс MSCI Asia Pacific се повишава силно с 1,6% до 129,84 пункта по време на днешната сесия. Индексът, който включва близо 1000 борсови компании от десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, е на път да отбележи най-високото си ниво на затваряне от август 2008 г., или малко преди фалита на Lehman Brothers.

MSCI Asia Pacific се е повишил с 19% от най-ниската си точка за тази година, отбелязана на 25 май, пише Bloomberg. Според някои анализатори повишението на един индекс с 20% от последното му дъно е знак за началото на бичи пазар.

Всички водещи индекси в Азия и тихоокеанския регион се движат на положителна територия по време на днешната сесия. В Япония Nikkei 225 се повиши с 1,8% до 9 691,43 пункта в допълнение към вчерашната му преднина от 1,5%. В Хонконг Hang Seng расте с 1,1% до 22 880 пункта, а в Южна Корея Kospi добави 1,3% до 1 903,95 пункта.

Добивните компании бяха най-добре представилите се на борсата в Сидни, където S&P/ASX 200 нарасна с 1,7% до 4686 пункта. Финансовите акции също се повишиха заради очаквания, че други централни банки ще последват примера на Япония и ще отпуснат допълнителна ликвидност на банковата система.

Фондовите борси в Китай остават затворени за четвърти пореден ден заради честването на национални празници. Търговията там ще бъде възобновена в началото на следващата седмица.

MSCI Asia Pacific се е повишил със 7,8% от началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:29 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още