fallback

Японската борса приветства смекчаването на паричната политика

Разнопосочните движения на индексите в азиатския и тихоокеанския регион обаче оставиха MSCI Asia Pacific почти без промяна

12:13 | 05.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Главните индекси на фондовата борса в Токио завършиха сесията с повишения от над 1% след днешното решение на Японската централна банка да смекчи допълнително монетарната си политика, което бе приветствано от инвеститорите.

Акциите от банковия и технологичния сектор се повишиха силно и под влияние на изненадващия ход на Австралийската централна банка, която остави основния си лихвен процент без промяна за пети месец през октомври, пише Bloomberg.

Борсовата търговия в Токио започна с понижения на индексите, които промениха посоката на движение, след като централната банка намали основния си лихвен процент в интервала от 0% до 0,1% и съобщи, че ще отпусне още нови 35 трлн. йени (419 млрд. долара), с които ще бъдат изкупувани ценни книжа или ще бъдат предоставяни кредити на банки.

Nikkei 225 приключи търговията с ръст от 1,5% до 9 518,76 пункта, воден от финансовите компании. На положителна територия бяха и индексите в Хонконг, Индия и Южна Корея, но с минимални повишения от около 0,1%. Фондовите пазари в Китай остават затворени за трети пореден ден днес заради честване на национални празници.

В Австралия водещият индекс S&P/ASX 200 отстъпи с 0,4% до 4 606,90 пункта, а в Нова Зеландия NZX 50 загуби 0,3% до 3 218,32 пункта. Икономическите данни за двете страни от днес показаха, че индексът на бизнес доверието в Нова Зеландия се понижава рязко през третото тримесечие, активността в сектора на услугите в Австралия се свива силно през септември, а продажбите на дребно намаляват темповете си на ръст през август.

В резултат на разнопосочните движения на индексите в азиатския и тихоокеанския регион MSCI Asia Pacific остава почти без промяна на ниво от 127,11 пункта. Той потъваше с близо 1% преди лихвените решения на Японската и Австралийската централна банка. MSCI Asia Pacific се е повишил с 5,4% от началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:25 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още