fallback

Бъфет очаква „големи инвестиционни възможности“ в Китай

Според известния инвеститор трансформацията на китайската икономика не може да се сравни с нищо, което се е случвало в историята

16:40 | 30.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Милиардерът Уорън Бъфет обяви, че очаква „големи“ възможности в Китай, които ще превърнат най-бързо развиващата се икономика в света в „логично“ място за инвестиции, пише Bloomberg.

„Почти всеки, дори и третокласник в САЩ, може да разбере, че китайската икономика процъфтява“, казва Бъфет. „Трансформацията на китайската икономика „не може да се сравни с нищо, което се е случвало в историята“.

Бъфет, който навърши 80 години наскоро, насочи погледа си извън САЩ, след като по-рано тази година неговата Berkshire Hathaway купи базираната в Тексас железопътна компания Burlington Northern Santa Fe Corp. за 27 млрд. долара – най-голямата сделка, осъществявана от инвеститора досега. Тази седмица в Китай той посети заводите на автомобилопроизводителя BYD, който е частично собственост на Berkshire.

„Китай е много голяма икономика и тя ще става все по-голяма“, казва Бъфет. „Това означава, че тук има огромни инвестиционни възможности и ние търсим точно това. Трябва да инвестираме огромни суми и Китай е логично място за това“.

Най-голямото придобиване на Berkshire на не-американска компания е Iscar Metalworking Cos., израелска корпорация с операции в Китай и Япония. Бъфет плати 4 млрд. долара за 80% от Iscar през 2006 г. Berkshire купи 9,9% от BYD през 2008 г., докато миналата година инжектира 2,6 млрд. долара в Swiss Reinsurance Co.

Китайският брутен вътрешен продукт (БВП) надхвърли този на Япония през второто тримесечие на тази година, отбелязвайки ръст от 10,3% на годишна база. По размер икономиката на Китай отстъпва само на тази на САЩ.

Китай ще задмине САЩ, чийто годишен БВП е около 14 трлн. долара, през 2027 г. прогнозира главният икономист на Goldman Sachs Джим О'Нийл.

Курсът на китайската валута не е взиман под внимание, когато Berkshire реши да инвестира в BYD, казва Бъфет. „Въпросът за валутата никога не е бил повдиган и няма да бъде повдигнат и днес“, казва Бъфет.

Американският Конгрес гласува вчера закон, който ще позволи на щатските компании да изискват налагането на мита на внесени от Китай стоки, като компенсация за ефекта от слабия юан.

„Не мисля, че Berkshire Hathaway трябва да казва на правителството на Китай или правителството на САЩ как да разрешат настоящите въпроси около валутите си“, казва Чарлс Мънгър, вицепрезидент на компанията.

При предишното си посещение в Китай през 2007 г. Бъфет предупреди инвеститорите да бъдат „внимателни“ с китайските акции, след като индексите в Шанхай се бяха удвоили за първите 10 месеца на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:28 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още