fallback

Индия удвои лимитите за чужди инвестиции в местни облигации

Страната се надява да привлече инвеститори с реални, а не заемни средства, които да развият инфраструктурата и облигационните й пазари

13:47 | 24.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Вчерашното решение на Индия да повиши лимитите за покупка на местни облигации от чужденци вероятно ще привлече повече средства за развитие на инфраструктурата на страната и облигационните й пазари и би повишило курса на рупията.

Индийското правителство удвои лимита за чуждестранни инвестиции в държавни облигации до 10 млрд. долара и повиши този за корпоративните от 15 на 20 млрд.

Правителството вярва, че тази стъпка ще спомогне също така и за балансирането на паричната политика на страната, предава MarketWatch.

Стратези от Barclays Capital отбелязаха, че повишаването на лимитите касае единствено инвестициите в ДЦК с поне 5-годишен матуритет, а пък корпоративните облигации трябва да са на инфраструктурни фирми.

„Гледаме на това като положително развитие както за облигационните, така и за валутните пазари“, са казали те. Според тях изискването за матуритет от минимум 5 години ще спомогне за привличането на инвеститори с реални, а не заемни средства.

Икономистите на Bank of America Merrill Lynch изразиха задоволство от действията на индийското правителство, отбелязвайки, че централната банка на страната е необходимо да осигури нужната за растежа ликвидност.

Според тях ливидността трябва да посрещне търсенето на заеми и да покрие високия бюджетен дефицит, след като инфлацията отстъпва.

„След като Федералният резерв (централната банка на САЩ) изглежда се приближава до втори цикъл на стимулиране на монетарната политика, което ще остави ниски лихвите по щатските облигации за продължителен период, очакваме инвеститори с реални средства да запълнят новите лимити по индийските облигации“, смятат те.

Също вчера Индия обяви, че ще заеме 36 млрд. долара в рупии през втората половина на фискалната си година, завършваща в края на март 2011, което е с 4% по-малко от първоначално планираното.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:31 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още