fallback

Трета печеливша седмица за азиатските борси, начело с Шри Ланка и Индонезия

Jakarta Composite стигна най-високите си нива в исторически план на 15 септември, а Sri Lanka Colombo се повиши с над 7% през последните пет сесии

12:21 | 17.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Петъчната сесия, както и изминалата седмица, донесе повишения на главните индекси в Азия и тихоокеанския регион, с изключение на тези в Китай и Тайланд.

Регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, се повишава с 1% до 124,43 пункта, воден от технологичните акции. Повод за това станаха по-добрите от очакваното финансови резултати на производителя на смартфони Research In Motion и софтуерната компания Oracle.

MSCI Asia Pacific е нараснал с 2,2% от началото на седмицата, което е третият му пореден седмичен ръст. Той обхваща близо 1000 борсови компании от региона. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакват именно борсите в страните с развиващи се икономики, главно тези от Азия, да завършат годината с най-силен ръст.

Според тях само Китай ще направи изключение заради предприетите от правителството мерки за ограничаване на банковото кредитиране и инвестициите в имоти. Прогнозите им сочат за понижение на широкия китайски индекс Shanghai Composite от около 25% през тази година.

Shanghai Composite увеличи загубата си за тази седмица до 2,4%, след като завърши сесията днес с понижение от 0,2% до 2 598,69 пункта. В началото на тази седмица стана ясно, че през август вносът на Китай е изпреварил по темпове на годишен ръст износа, което вдъхна оптимизъм на финансовите пазари, че китайските потребители ще подкрепят растежа на световната икономики.

За разлика от Шанхай, борсата в Хонконг излезе на плюс за седмицата, като главният индекс Hang Seng се покачва с 1,3% до 21 970,86 пункта днес, като се намира с 3,2% над нивата си от миналия петък и заличи загубите си от началото на годината.

Водещият японски индекс Nikkei 225 напредна с 1,2% до 9 626 пункта, след като йената продължи да поевтинява срещу щатския долар. Това повиши акциите на компаниите износителки. В средата на тази седмица японското правителство се намеси на валутните пазари чрез Японската централна банка, която започна да продава йени, за да спре поскъпването на местната валута.

Японската централна банка обяви, че към днешна дата депозитите, които търговските банки държат при нея, са се увеличили до най-високото си ниво за този месец. Това стана сигнал за финансовите пазари, че Япония не планира да стерилизира (компенсира) своята валутна интервенция, за да има тя по-силен ефект върху курса на йената.

Nikkei 225 се е повишил с 4,2% на седмична база. С толкова спрямо миналия петък е нараснал и главния борсов показател в Индия BSE Sensex 30, след като през тази седмица Индийската централна банка реши да повиши основния си лихвен процент за пети път от началото на годината. Ставката му вече е 6 на сто в сравнение с 5,75% за предишните два месеца.

В същото време централната банка на Нова Зеландия реши да удължи с още един месец паузата в своята парична политика, като остави основната лихва без промяна на ниво от 3%. На борсата в Мелбърн NZX 50 се повиши с 0,5% за деня и с 1,6% за седмицата.

Технологичните компании помогнаха на корейския индекс Kospi да нарасне с 1,4% на седмична база, а в Тайван Taiex се повиши по-силно с 3,4 на сто. С най-добро седмично представяне се открояват борсите в Шри Ланка и Индонезия обаче.

Индонезийският индекс Jakarta Composite стигна най-високите си нива в исторически план на 15 септември, което го издигна с близо 30% над миналогодишните нива. През последните пет сесии Jakarta Composite се е повишил с близо 5%. Междувременно в Шри Ланка Sri Lanka Colombo е скочил с над 7%. Борсата в Тайланд обаче, която през миналата седмица се издигна до най-високите си нива отпреди азиатската криза през 1996 г., завърши седмица със загуба от 0,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:56 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още