fallback

Китай трябва да пожертва поне 2% от БВП за почистване на околната среда

Ако страната не отдели тези средства, замърсяването може да излезе по-скъпо на икономиката заради лоши реколти, разходи за здравни услуги и други

11:42 | 17.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Китай – най-големият замърсител на околната среда, трябва да похарчи най-малко 2 на сто от годишния си брутен вътрешен продукт (680 млрд. юана, или около 100 млрд. долара, на база данните за 2009 г.), за да изчисти трупалия се 30 години боклук от индустриалното производство. Това казва Хъ Пин, председател на базирания във Вашингтон Международен фонд за околната среда на Китай.

Според Мун Сън Хо, старши икономист в Dale W. Jorgenson Associates, този дял е дори по-висок - между 2 и 4% от БВП, предава Bloomberg.

Ако страната не отдели тези средства, замърсяването може да излезе по-скъпо на икономиката заради лоши реколти, разходи за здравни услуги и други, подчертава Хъ.

Разходите, предизвикани от замърсяването на околната среда, са били за общо 511,8 млрд. юана (3,1 на сто от БВП) през 2004 г., за когато са последните налични данни.

През периода 2006-2010 г. страната е удвоила инвестициите си за опазване на околната среда до 1,4 трлн. юана спрямо предишния петгодишен план и може допълнителни да ги усвои до 3,1 трлн. юана за периода до 2015 г., посочва Уан Дзиннан, зам.-председател на Китайската академия за планиране на опазването на околната среда към екоминистерството на страната.

Това обаче е по-малко от сумата, която ще е необходима според Хъ за почистване, освен това в този план са включени и други разходи – за разработване на източници на алтернативна енергия и други. Сумата е по-малка от годишните разходи в размер на 4 трлн. юана, отделени за насърчаване на икономиката.

Китайската икономика продължава силния си растеж, като изпревари Япония през миналото тримесечие, заемайки мястото на втора по големина световна икономика. Миналата година пък страната изпревари Германия като най-голям износител, както и САЩ по отношение на потреблението на енергия и като обем на автомобилния пазар.

В същото време обаче Китай остава далеч зад САЩ по отношение на опазването на околната среда, посочва Франк О'Донъл, председател на американска екологична група.

По данни на екологичното министерство на Китай над една четвърт от водата на повърхността в страната е негодна за пиене, а случили се наскоро инциденти разкриха нивото на замърсяване и ефекта от него върху здравето. Това доведе до множество граждански протести и според анализатори, ако правителството не се справи с проблема с промишленото замърсяването, безредиците ще се увеличат.

Според някои наблюдатели екологичните проблеми са една от основните причини за социално недоволство през последните над две десетилетия. Масови протести в някои големи градове срещу планирани големи химически заводи в някои случаи са успявали да променят решението на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:01 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още