fallback

Банките и минните компании понижиха азиатските индекси

Индонезийският индекс Jakarta Composite се понижава с 0,8%, след като се повиши до нова рекордно високата стойност вчера

12:25 | 16.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Банките и добивните компании понижиха борсовите индекси в Азия и тихоокеанския регион, засенчвайки очакванията, че Япония ще предприеме още стъпки за обезценяване на валутата си.

Вчера Японската централна банка се намеси на валутните пазари от името на правителството, за да спре поскъпването на йената, която скочи до най-високите си нива срещу щатския долар от 1995 г. насам по-рано през седмицата. В края на август йената се повиши до най-силния си курс срещу еврото от 2001 г., което оскъпява износа на японските компании и събуди опасения за растежа на японската икономика.

Водещият японски индекс Nikkei 225 завърши сесията днес с минимален спад от 0,1% до 9 509,50 пункта, след като вчера отбеляза най-високото си ниво за последния месец заради интервенцията на Японската централна банка. Японският премиер Наото Кан обеща да предприеме решителни мерки относно йената след вчерашната намеса на Япония на валутните пазари, която понижи с над 2% курса на йената срещу долара.

Акциите на китайските банки се понижиха на фондовата борса в Шанхай заради опасения, че ще трябва да увеличат своя капитал след приетите в началото на седмицата от Базелския комитет нови изисквания за капиталова адекватност. Широкият китайски индекс Shanghai Composite потъна с 1,9% до 2 602,46, а в Хонконг Hang Seng се понижи с 0,2% до 21 691,45 пункта.

Минните компании също станаха обект на разпродажби заради спад в цените на металите и допринесоха за 1,2-процентната загуба на австралийския индекс до 4 605,30 пункта. В Нова Зеландия сесията свърши без промяна за главния индекс NZX 50, след като централната банка направи пауза в своята монетарна политика и остави основния лихвен процент в страната на ниво от 3% за втори пореден месец.

Междувременно Индийската централна банка повиши основния си лихвен процент от 5,75% на 6%, което е петото му увеличение през тази година. Индексът на сините чипове в Мумбай BSE Sensex 30 нараства с 0,2% до 19 544,85 пункта. Индонезийският индекс Jakarta Composite, който постави нов рекорд вчера, се понижава с 0,8% до 3 331,10 пункта.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който обединява пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни и Австралия и Нова Зеландия, губи 0,5% до 123,39 пункта. Най-губещи в неговия състав бяха компаниите от финансовия, добивния и потребителския сектор. MSCI Asia Pacific се намира с 4,6% под най-високата си точка за тази година, отбелязана на 15 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:26 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още