fallback

Оптимизмът се задържа на азиатските борси за втора поредна седмица

Най-много през изминалите пет сесии се повишиха индексите в Индия, Шри Ланка и Индонезия

12:09 | 10.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Изминалата седмица донесе повишения на всички борсови индекси в Азия и тихоокеанския регион, като единствено фондовата борса в Тайланд направи изключение.

Най-добре през последните пет сесии се представиха главните борсови измерители в Индия, Индонезия и Шри Ланка, които добавиха по около 3% към стойността си заради подновения икономически оптимизъм на инвеститорите.

Повод за това дадоха данните за по-силния от очакваното растеж на японската икономика, голямото увеличение на вноса в Китай през август и намалението на новите молби за помощи при безработица в САЩ.

Освен това през тази седмица централната банка на Южна Корея остави без промяна основния си лихвен процент на ниво от 2,25% и изненада пазарните анализатори, които очакваха той да се повиши до 2,5%. Междувременно Австралия и Япония също оставиха без промяна лихвените си равнища.

Днес стана ясно също, че фабричното производство в Индия е нараснало с 13,8% на годишна база през юли, което е значително по-силен ръст от отчетените през юни 5,8 на сто. Финансовите пазари в Индия бяха затворени днес заради честване на национален празник. Индексът на 30-те водещи компании BSE Sensex 30 се повиши с 0,7% до 18 799,66 пункта вчера, а по-широкият BSE 500добави 0,6% до 7 638,87.

Двата индекса са водещи по ръст в региона през изминалата седмица, като преднината им възлиза на 3% и 2,7% съответно. Индийската икономика ускори темпото си на ръст до 8,8% през второто тримесечие на годината, което е най-силното ниво за последните две години и половина.

Със седмичен ръст от 2,8% се отличи и главният борсов показател в Шри Ланка – Sri Lanka Colombo, като след него се нарежда индонезийският Jakarta Compositе с повишение от 2,7% спрямо миналия петък. Sri Lanka Colombo напредва с над 1% по време на днешната сесия, докато в Индонезия фондовата борса бе затворена заради национален празник.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който обединява около 1000 борсови компании от десет страни в Азия, плюс Австралия и Нова Зеландия, се повишава с 0,3% до 121,88 пункта в днешната сесия. Той се е повишил с 1,6% спрямо миналия петък, след като нарасна с 2,7% през предишната седмица.

Главният японски индекс Nikkei 225 се нареди сред най-печелившите за деня, подкрепен от данните за БВП на страната. Те показаха, че японската икономика е нараснала с 1,5% на приравнена към годишна база основа, или с 0,4% на тримесечна база, което се оказа значително по-добре от предварителните оценки на статистическия офис.

Nikkei 225 се е повишил с 1,4% на седмична база. Значително по-слаб ръст за същия период от 0,3% има широкият китайски индекс Shanghai Composite. Той нарасна с 0,3% днес, след като стана ясно, че темпът на ръст на цените на китайските имоти се е забавил до 9,3% на годишна база през август спрямо 10,3 на сто през юли.

Това успокои тревогите на финансовите пазари, че властите ще въведат по-сериозни ограничения за банковото кредитиране и вложенията в недвижими имоти.

Единствено главният индекс на борсата в Тайланд – SET, завърши седмицата с леко понижение от 0,2%. Тайландската фондова борса обаче е една от най-добре представящите се в света през тази година обаче, като SET е нараснал с 27% от декември насам.

Той се намира на най-високите си нива от 1996 г., когато финансовата криза в Азия доведе до силни сътресения на финансовите пазари в региона. Причина за това стана нарастването на брутния вътрешен продукт и печалбата на местните компании, които заедно с подобрената политическа обстановка засилиха интереса към пазара на ценни книжа в най-голямата икономика в Югоизточна Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:51 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още