fallback

Индексите в Азия подновиха повишението си

Най-силно се повиши австралийският индекс S&P/ASX 200 заради добрите данни за пазара на труда в страната

12:07 | 09.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион поеха нагоре след двата поредни дни на спад, подкрепени от добрите данни за австралийската, японската и новозеландската икономика.

Те показаха, че нивото на безработица в Австралия се е понижило до 5,1% през август от 5,3% през юли благодарение на новите близо 31 хил. нови работни места, разкрити през миналия месец.

Данните се оказаха по-добри от очакванията на финансовите анализатори и затвърдиха възстановяването на австралийската икономика, което се отразява благоприятно на пазара на труда в страната.

Междувременно стана ясно, че продажбите на фабрични стоки в Нова Зеландия са се увеличили с 3,1% през първото тримесечие, а поръчките за производство на машинни стоки в Япония са нараснали със 170 на сто през последните 12 месеца.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който обединява фондовите пазари в десет страни от Азия, плюс Австралия и Нова Зеландия, напредна с 0,8% до 121,40 пункта.

Най-много, с 1% до 4 582,20 пункта, нарасна австралийският индекс S&P/ASX 200 заради добрите данни за пазара на труд в страната. Австралийският долар също спечели от добрите данни и се повиши до най-силното си ниво срещу щатския за последните четири месеца.

В Южна Корея широкият индекс Kospi се повиши с 0,3% до 1 784,36 пункта, след като централната банка остави основния си лихвен процент без промяна на ниво от 2,25% и обяви, че се съсредоточи върху поддържането на ценовата стабилност и устойчивия растеж на икономиката.

Южнокорейският вон поскъпна до едномесечен връх срещу щатския долар заради очаквания, че растящият износ и динамичното развитие на корейската икономика ще увеличат търсенето на местната валута от чуждестранни инвеститори.

Японският Nikkei 225 се повиши с 0,8% до 9 098,39 пункта, докато в Хонконг Hang Seng нараства с 0,4% до 21 167,27 пункта. На борсата в Шанхай обаче Shanghai Composite загуби 1,4% до 2 656,35 пункта заради пониженията при добивните компании.

Причина за това станаха падащите цени на стоките и суровините на стоковата борса в Шанхай, след като стана ясно, че китайските власти водят разследване за сделки с фючърси на каучука. Тяхната цена намаля с близо 4%, като разпродажбите засегнаха и цените на медта, алуминия и цинка.

Силно се понижиха и акциите от финансовия сектор, след като растящите цени на имотите подновиха притесненията на инвеститорите, че правителството ще ограничи допълнително банковото кредитиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:21 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още