fallback

Япония поведе азиатските борси нагоре

Решението на Японската централна банка да разхлаби още паричната си политика донесе повишения на индексите в региона

12:05 | 30.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Решението на Японската централна банка да отпусне допълнителни кредити на банките в страната, за да насърчи ликвидността в икономиката, подобри настроенията на азиатските борси и им донесе най-силния ръст за последните четири седмици в предпоследната за този месец борсова сесия.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който покрива пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, се повишава с 1,2% до 118,23 пункта. За борсовия оптимизъм помогна и обещанието на Федералния резерв от края на миналата седмица да продължи да подпомага растежа на американската икономика с меката си парична политика, пише Bloomberg.

Главният японски индекс Nikkei 225 се повиши с 1,8% до 9 149,26 пункта, след като централната банка в Япония отпусна още 10 трлн. йени (116 млрд. долара) като краткосрочни заеми на търговските банки в страната.

Премиерът на Япония Наото Кан ще се срещне с ръководството на Японската централна банка през тази седмица, за да обсъди начините за подкрепа на японската икономика след отбелязания слаб растеж през второто тримесечие.

В Австралия S&P/ASX 200 се повиши с 1,9% до 4 452,7 пункта, воден от добивните компании. Акциите на най-голямата минна компания в света BHP Billiton поскъпнаха с 1,5% на борсата в Сидни, след като цените на металите се повишиха. Икономическите данни за страната от днес показаха, че оперативните печалби на австралийските компании са нараснали три пъти повече от очакваното през второто тримесечие. Те са се повишили с близо 19% спрямо първите три месеца на годината, когато се увеличиха с 4,3 на сто.

В Сеул Kospi нарасна с 1,8% до 1 760,13 пункта, докато главният индекс на борсата в Хонконг Hang Seng се повиши с 0,7% до 20 737,22 пункта. Компаниите от потребителския и суровинния сектор донесоха на широкия китайски индекс Shanghai Composite ръст от 1,6% до 2 652,66 пункта.

В Нова Зеландия NZX 50 се повиши с 1% до 3 036,81 пункта, въпреки че индексът на бизнес доверието в страната се понижи до 16,4 пункта през август спрямо 27,9 пункта за предишния месец. Междувременно отделни данни показаха, че търговското салдо на Нова Зеландия е станало отрицателно през юли, което не се е случвало през тази година. Дефицитът за юли възлиза на 186 млн. новозеландски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:37 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още