fallback

Седмицата донесе понижения на азиатските борси

Най-губещи бяха пазарите на ценни книжа в Южна Корея и Тайван, а японската борса се откъсна от 16-месечното си дъно

12:12 | 27.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Изминалата седмица се оказа губеща за борсовите индекси в азиатските и тихоокеанските страни, които понижиха стойностите си под тежестта на влошените икономически очаквания на инвеститорите.

Най-губещи бяха пазарите на ценни книжа в Южна Корея и Тайван заради голямата зависимост от износа към Китай и развитите пазарни икономики. Данните през този месец загатнаха, че щатската, китайската и японската икономика забавят темповете си на растеж.

Загубите на азиатските индекси за тази седмица бяха натрупани в нейното начало след четирите поредни губещи сесии. Днешната търговия донесе разнопосочни движения на борсовите котировки в региона, но по-голямата част от главните индекси успяха да преминат на положителна територия.

Регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific се повишава с 0,3% до 116,87 пункта, воден от ръста в цените главно на японските акции в състава му. MSCI Asia Pacific обединява близо 1000 борсови компании от десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия. В сравнение с миналия петък обаче той е загубил 1,2% от стойността си.

Днешните повишения при японските акции бяха продиктувани от надежди, че японското правителство ще предприеме мерки, за да спре поскъпването на йената, което влошава конкурентните предимства на японските износители.

Nikkei 225 завърши сесията с повишение от 1% до 8 991,06 пункта, намалявайки седмичната си загуба до 2,1%. По-рано през тази седмица той отбеляза най-ниската си стойност от април 2009 г. заради силното поскъпване на йената, което засили опасенията за възстановяването на японската икономика.

Премиерът на Япония Наото Кан ще обсъди днес с правителството начините за овладяване на растежа на йената, която отбеляза най-силния си курс срещу долара за последните 15 години на 25 август.

Днешната сесия донесе ръст и на главните индекси в Тайван и Южна Корея, които нараснаха съответно с 0,4% и 0,1%. В рамките на седмицата обаче Taiex и KRX 100 са загубили съответно 2,6% и 2,5% и са най-губещите в азиатския регион. Южнокорейският вон поевтиня с 0,6% срещу долара след новината, че чуждестранните инвеститори са продали корейски акции за 143 млн. повече през миналата седмица, отколкото са купили.

Широкият китайски индекс Shanghai Composite се повиши с 0,3% до 2 610,74 пункта и намали загубата си за седмицата до 1,2%. В Хонконг главният индекс Hang Seng се движи в неутрална територия и остава с близо 2% под нивата си на затваряне от миналия петък. Според анализатори китайските индекси ще се движат в тесен диапазон през идните седмици заради притеснения, че печалбите на местните компании ще намалеят през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:19 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още